Kuva: Fotolia

Oletko pahalla tuulella? 6 mahdollista syytä siihen

23.08.2016 10:15 - Emma Ylistalo

Kun kiinnität huomiota tiettyihin asioihin, mielialasi pysyy hyvänä.

Kärttyinen olemus ei ole mukavaa henkilölle itselleen, saati muille hänen ympärillään. Pahaan päivään saattaa olla kuitenkin useampi syy. Taustalla voi olla asia, joka vaivaa elämässä sillä hetkellä, mutta myös terveellisillä elämäntavoilla on oma osansa.

Lue alta kuusi asiaa, jotka voivat tehdä sinut kiukkuiseksi. Kun kiinnität näihin asioihin huomiota, päiväsi sujuvat kenties mukavammin.

1. Syöt liikaa sokeria

Terveysvalmentaja Katherine Glickin mukaan sillä, mitä syömme, on suora vaikutus aivoihimme ja tiettyihin kemikaaleihin, jotka vaikuttavat mielenterveyteen. Paljon sokeria ja rasvaa sisältävillä ruuilla voi olla sama vaikutus mielialaan kuin esimerkiksi alkoholilla. Ne tyydyttävät hetkeksi meilihyväkeskuksia aivoissa, mutta jättävät lopulta meidät kiukkuisiksi ja haluamaan lisää. Panosta siis herkkujen sijaan terveellisempään ruokavalioon, jossa on enemmän ravintoaineita.

2. Juot liikaa alkoholia

Ilta juhlien ja juoden saattaa olla hauska idea jonkin aikaa, mutta useimmiten seuraavana päivänä saattaa tuntea itsensä jopa masentuneeksi. Glickin mukaan tämä johtuu aivoista. Kemikaalit alkoholissa ovat samantyyppisiä kuin sokerissa ja näin ollen se saa alkuun hyvän olon tunteen. Kun vaikutus sitten lakkaa, tunnet itsesi masentuneeksi.

3. Et nuku tarpeeksi

Liian vähäinen uni saattaa vaikuttaa kehoosi monin eri tavoin, mutta yksi on ainakin kärttyisyys. Unesta nuukaileminen vaikuttaa hormoneihin ja aivojen kemikaaleihin ja saattaa vaikuttaa kykyysi päättää, mikä on tärkeää ja mikä ei. Tästä syystä saatat esimerkiksi hermostua hyvin merkityksettömistä asioista.

4. Et voi fyysisesti hyvin

Ihmiset saattavat voida henkisesti huonosti, jos he eivät voi fyysisesti hyvin. Ei ole siis yllätys, että kipeänä oleminen ja kivuista tai flunssasta kärsiminen saa helposti mielen matalaksi. Sairaana oleminen voi myös saada sinut väsyneeksi, vaikuttaa ruokahaluusi ja saada sinut juomaan liian vähän - ja nämä kaikki vaikuttavat hormoneihisi, verensokeriin ja aivoihin.

5. Et syö tarpeeksi

Jos jätät jonkin aterian väliin tai pidät liian pitkän tauon ruokailujesi välissä, verensokerisi laskee, joka taas puolestaan voi tehdä sinut kiukkuiseksi. Onneksi tähän kuitenkin auttaa se, että saat jotain ruokaa suuhusi. Hiilihydraatit ja proteiini saavat energiatasosi ylös ja auttavat näin tasapainottamaan verensokeriarvojasi ennen seuraavaa ateriaa. Pidä siis huoli, että syöt jotain ennen kuin muutut liian kiukkuiseksi.

6. Vietät aikaa vääränlaisten ihmisten kanssa

Jos vietät paljon aikaasi ihmisten kanssa, joiden mielestä kaikki on aina huonosti, se voi myös vaikuttaa omaan mielialaasi. Voit halutessasi pitää heidät edelleen elämässäsi, mutta vietä enemmän aikaa positiivisten ihmisten kanssa, jotka jättävät sinulle iloisen olon.

Lähde: Self

Lue myös: 7 muutosta kiireiseen arkeen - auttavat terveellisempään elämään

Kilpailut

Uusimmat