Kuva: Shutterstock

Uneton yö takana? Tieteen todistamat niksit, joiden avulla pysyt energisenä läpi seuraavan päivän

12.03.2018 16:45 - Emmi Moilanen

Piparmintun tuoksu ja runsas veden juominen ovat täsmäkeinoja väsymyksen torjumiseen.

Sanotaan, että huonosti nukutun yön jälkeen ei tulisi sortua liian pitkiin päiväuniin, vaan päivärytmi olisi tärkeää pitää univajeesta huolimatta mahdollisimman normaalina. Elite Daily listasi seuraavan päivän varalle myös muut, tieteen hyväksi havaitsemat keinot energiatason ylläpitämiseen.

Älä sorru pikaruokaan tai sokerisiin välipaloihin

Vaikka sokerin syöminen tuntuisikin nostavan verensokeria ja energiatasoasi hetkeksi, valvotun yön jälkeen herkut eivät kuitenkaan ole paras mahdollinen välipalavaihtoehto.

Vuonna 2011 Neuronissa julkaistun tutkimuksen mukaan proteiinia sisältävät ruuat pitävät tasaisemmin energiatasosi yllä kuin herkut tai runsaasti hiilihydraatteja sisältävät roskaruuat.

Juo runsaasti vettä

Unettoman yön jälkeen olisi erityisen tärkeää kiinnittää huomiota riittävään vedenjuontiin. National Sleep Foundationin mukaan nestehukka nimittäin lisää kiukkuisuutta, nuutunutta oloa ja väsymystä, eli juuri niitä oireita, jotka haluat pitää minimissään erityisesti silloin, kun takana on huonosti nukuttu yö.

Tuoksuttele piparmintulla

Jos silmät tuntuvat painuvan väkisin kiinni huonosti nukutun yön jälkeen, yllättävä apu voi löytyä piparmintun tuoksuisesta öljystä. Sipaise öljyä pieni määrä ranteisiisi tai korvien taakse. Vuonna 2005 International Journal of Psychophysiologyssa julkaistu tutkimus osoitti, että piparmintun raikas tuoksu saa sinut hetkessä tuntemaan olosi virkeämmäksi ja vähemmän nuutuneeksi.

Heittäydy mukaan keskusteluihin

Reader’s Digestin mukaan small talk tai työkavereiden kanssa yhdessä projektiin uppoutuminen ovat hyviä keinoja ajatusten harhauttamiseksi piinaavasta väsymyksen tunteesta.

Jos et kuitenkaan ole huonosti nukutun yön jälkeen seurallisella tuulella, voit kokeilla pitää mielesi virkeänä esimerkiksi ristikoiden tai sudokujen parissa kahvitaukosi aikana.

Jaloittele säännöllisesti pitkin päivää

Vuonna 2016 International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activityssa julkaistu tutkimus osoitti, että pitkiä aikoja putkeen istuminen altistaa uupumukselle ja väsymykselle, kun taas säännöllinen jaloittelu puolestaan tehostaa verenkiertoa ja kohottaa energistä mielialaa.

Nouse siis unettoman yön jälkeen säännöllisin väliajoin ylös työpöytäsi äärestä. Myös raitis ulkoilma virkistää, joten käy mahdollisuuksien mukaan haukkaamassa happea ulkona saakka.

Lue myös: Katkaise unettomuuden kierre - 8 vinkkiä takaa tuntuvasti paremmat yöunet

Lue myös: Nyt se on todistettu - nukkumaan ei kannata mennä vihaisena

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat