Vapun reseptit: Sämpylät

10.04.2015 13:10 -

Itsetehdyt sämpylät harvemmin tuottaa pettymystä aamiaispöydässä istuville. Minä leivon sämpylöitä käytännössä joka viikonloppu. Niihin voi upottaa jauho-lese- ja hiutalepussien jämät, puurot tai raastaa juureksen kannikat, uskalla vaan kokeilla!



Helpoiten pääset, kun teet taikinan jo edellisenä iltana valmiiksi nousemaan. Aamulla ei tarvitse kuin leipoa sämpylät, paistaa ne ja avot, pöydässä itsetehtyä leipää. Muista vaan laittaa taikinaan suolaa, sillä mauton leipä ei maistu miltään ja kun teet tällä menetelmällä, jätä taikina vähän tavallista löysemmäksi, saat mehevämmät sämpylät! Jos kohotat taikinaa yön yli, hiivaakaan ei tarvitse niin paljon, tuplaa hiivan määrä, jos annant taikinan kohota vain tunnin.



Sämpylät

5dl vettä, maitoa tai piimää (voi olla kylmää, kun kohotusaika pitkä)
n. 25g hiivaa tai 1pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia tai hunajaa tai 1 rkl sokeria
2-3 rkl öljyä (oliivi- rypsi, auringonkukka, avokado, tai mitä kaapista löytyy)
n. 10-12 dl hiutaleita, leseitä, jauhoja, kokeile mielesi mukaan! Esim. Myllyn Paras karuhiutaleet, kaura- tai kolmen viljan leseseokset antavat mahtavaa makua sämpylöihin. Osa kannattaa aina jauhoista olla vehnää tai spelttiä, oikean sitkon saamiseksi.



Liota hiiva, jos käytät tuorehiivaa veteen. Lisää suola ja siirappi. Lisää jauhoja/leseitä/hiutaleita desi kerrallaan. Jos käytät puuroa tai hjuuresraastetta voit vähänteää nesteen määrää noin 1 desilitralla.

Kun taikina alkaa sakeutua, vaivaa hieman, mutta jätä taikina löysäksi. Lisää vielä pari lorausta öljyä ja vaivaa vähän. Jätä liinan alle kohoamaan yön yli.

Aamulla laita uuni 220 asteeseen. Leivo taikina sämpylöiksi ja jos haluat niihin rapean pinnan, kaada uunin pohjalle noin dl vettä. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 10-15minuuttia tai kunnes pinnassa ja pohjassa on kaunis väri ja sämpylät tuntuvat kevyiltä. Nauti!

Kilpailut

Uusimmat