Kuva: Shutterstock

Liikunta ei välttämättä vaikutakaan elinikään luullulla tavalla - suomalaistutkimus selvitti asiaa

14.06.2024 12:15 - Minttu Tikkanen

Tutkimus tehtiin Jyväskylän yliopistossa.

Liikunta mielletään kiinteäksi osaksi terveellisiä elintapoja. Näin onkin, mutta enää tutkimukset eivät ole yksimielisiä siitä, että se kuitenkaan vaikuttaisi suoraan ihmisen elinikään.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehty tutkimus osoittaa, että liikunta ei välttämättä suoraan vaikutakaan elinikään pidentävästi. Tutkimuksessa tutkittiin vaikuttaako WHO:n liikuntasuositusten mukainen liikkuminen kuolleisuuteen henkilöillä, joilla on geneettinen alttius sydän- ja verisuonitaudeille.

Pelkän liikunnan vaikutukset olivat kuitenkin melko vähäiset, ja niiden merkitystä heikensivät entisestään muiden vaikuttavien tekijöiden kuten tupakoinnin, alkoholin kulutuksen, ruokavalion sekä painoindeksin painoarvo. Liikunnan vaikutuksen arvioiminen on siis altis monille taustalla vaikuttaville tekijöille, jotka eivät välttämättä kaikissa tutkimuksissa näy.

- Yleisesti esiin nousevat liikunnan ja kuolleisuuden väliset suotuisat yhteydet perustuvat havainnoiviin tutkimuksiin, jotka ovat alttiita harhalle monista eri lähteistä. Tässä tutkimuksessa pyrittiin huomioimaan eri virhelähteitä, emmekä voineet vahvistaa, että liikuntaa koskevien ohjeiden noudattaminen lieventäisi geneettistä sydän- ja verisuonitautiriskiä tai vähentäisi kuolleisuutta kausaalisesti, kommentoi tutkijatohtori Laura Joensuu Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Liikunta toki vaikuttaa esimerkiksi fyysiseen toimintakykyyn ja voi toimia ehkäisevänä tekijänä monille sairauksille, mikä sinällään voi vaikuttaa elinikään, mutta suoraan kuolleisuuteen liikunta tai liikkumattomuus ei näyttänyt puolestaan vaikuttavan. Joensuu kuitenkin huomauttaa, että aihetta täytyy tutkia vielä lisää, jotta nähdään, ovatko vaikutukset samoja geneettisestä taustasta huolimatta. 

Tutkimus tehtiin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan ja Suomen molekyylilääketieteen instituutin yhteistyönä, ja siinä seurattiin lähes 4900 henkilöä ja 180 identtistä kaksosparia. Tutkimuksessa seurattiin tutkittavien kokonais- sekä sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta noin 17 vuoden ajan.

Lue myös: Voiko kipeillä lihaksilla treenata? Entä miten paljon treeniä on liikaa? Asiantuntija vastaa

Lue myös: Moni pelkää kunnon romahtaneen kesäloman aikana - kuinka pitkä treenitauko todellisuudessa näkyy voimissa?

Lue myös: Jokainen askel on tärkeä - jo hyvin pienikin määrä liikuntaa vaikuttaa aivoihin merkittävästi

Lähde: Jyväskylän yliopisto

Kilpailut

Uusimmat