Kuva: Shutterstock

Voiko ikkunan läpi ruskettua? Entä pilvisellä säällä? Asiantuntija vastaa

20.07.2022 14:15 - Minttu Tikkanen

Turvallista ruskettumista ei olekaan.

Viime päivinä ruskettumisesta ei ole Suomessa tarvinnut paljoa huolehtia, mutta helteiden palatessa viikon loppupuolella voi aihe tulla taas monelle ajankohtaiseksi.

Rusketus on toisille tavoiteltava ja ihannoitu ilmiö, kun taas toisaalta yhä useampi tiedostaa myös ruskettumisen vaarat. Siksi usein kiinnostaakin ikuisuuskysymys siitä, voiko ruskettua tai auringon UV-säteilylle altistua esimerkiksi ikkunalasin läpi taikka pilvisellä säällä.

Pilvien suhteen ei kannata hämääntyä

Vaikka auringosta ei tuntuisi näkyvän pilkahdustakaan, on ruskettumisen tai palamisen mahdollisuus silti olemassa. Ihon värimuutosta aiheuttavasta UV-säteilystä suurin osa läpäisee myös pilvipeitteen, joten aurinkorasvaa ei kannata unohtaa pilvisenä päivänäkään.

Aurinkorasvamerkki Hawaiian Tropic selittää asiaa niin, että ihomuutoksia ei synny vain näkyvästä auringonvalosta.

- On välttämätöntä muistaa, että silminnähtävä auringonvalo ei aiheuta rusketusta, vaan UV-säteily, jota et voi silmin nähdä, brändiltä vastataan.

Ikkunalasi suojaa hyvin, mutta ei täydellisesti

Ikkunalasin takana puolestaan olet melko hyvin suojassa auringolta. Suurin osa tavallisista, kaksinkertaisista ikkunalaseista pysäyttää jopa 97 prosenttia UV-säteilystä. Pitkäkestoisena sekin läpi pääsevä määrä kuitenkin voi riittää vahingoittamaan ihoa.

- Tarpeeksi pitkä altistus auringolle ikkunan läpi voi aiheuttaa palamista ja pitkäkestoisia soluvaurioita, selittää ikkunayhtiö Launan edustaja.

Kannattaa myös muistaa, että vaikka ei palaisikaan, pelkkä rusketuskin on iholle aina myös terveysriski. 

Lue myös: Menettääkö aurinkorasva tehonsa vanhetessaan? Vihdoin vastaus monen pohtimaan ikuisuuskysymykseen

Lue myös: 10 + 1 parasta itseruskettavaa tuotetta - hyvästi tunkkainen käry ja oranssi sävy

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat