Kuva: Shutterstock

Näin vähennät ruokahävikkiä kesällä

26.07.2025 18:15 - Sanni Seppä

HSY vinkkaa, miten kesällä voi vähentää ruokahävikin määrää.

Palaat spontaanin kesäreissun jälkeen kotiin ja kurkatessasi jääkaappiin, on siellä vastassa lähinnä ituisia juureksia ja homehtuneita ruokia. Kuulostaako tutulta? 

Kesällä suunnitelmat voivat muuttua nopeasti, jolloin ostetut ruoat saattavat unohtua lojumaan jääkaapin perukoille vahingossa. Ruokahävikin välttäminen on kuitenkin fiksua niin ympäristön kuin lompakonkin kannalta. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vinkkaa, kuinka saada kesän herkut säilymään pidempään ja säästää kauppalaskuissa kesälläkin. 

Jos hävikkiä kaikesta huolimatta syntyy, muista heittää se biojätteeseen.

1. Nauti tai säilö ruoat heti

Ruoka-aineet pilaantuvat kesällä nopeammin lämmön ja ilmankosteuden vaikutuksesta, joten tuoretuotteet kuten marjat kannattaa napostella mahdollisimman nopeasti. Jos et aio syödä esimerkiksi juuri ostettuja mansikoita samana päivänä, säilö ne.

2. Säilytä ruoat järkevästi

Jos ruokaa jää yli, säilö se läpinäkyvään astiaan tai valmiiksi lautaselle. Edellispäivän ruoat on paljon helpompi syödä, kun ne ovat helposti löydettävissä ja houkuttelevan näköisiä.

Suurimman osan ruoka-aineista saa säilymään pidempään viileässä, joten muista säilyttää ruoka-aineet poissa suoralta auringonpaisteelta ja mieluiten myös muulta kuumuudelta suojattuna. Vaikka joidenkin elintarvikkeiden, kuten esimerkiksi tomaattien, maku voi hieman kärsiä kylmässä, kannattaa ne kuitenkin kuumalla kelillä säilyttää ennemmin jääkaapissa, jolloin ne säilyvät pidempään.

Kauppareissulle kannattaa ottaa mukaan kylmälaukku, jotta kylmäketju ei katkea.

Hävikkiä kannattaa välttää. (kuva: Shutterstock)

3. Pakasta

Jos näyttää siltä, että kaikkea kotiin ostettua ruokaa ei tulekaan syötyä, voi osan ruoasta pakastaa joko sellaisenaan tai kypsennettynä. Kirjoita pakastusrasiaan mitä se sisältää, jolloin se tulee käytetyksi helpommin.

4. Kokkaa hävikkiruokaa

Kokkaa kohta vanhaksi menevistä raaka-aineista jotain ja vältä hävikki. Esimerkiksi kohta pilaantuvista hedelmistä syntyy ruokahävikin sijaan helposti uunipaistos, kiisseli tai hillo.

Lue myös: Missä päin Suomea myydään ja ostetaan eniten käytettyä tavaraa?

Lue myös: Tiedätkö, miten vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet pitäisi kierrättää?

Lue myös: Serpentiini ei kuulu paperinkeräykseen, vaikka niin voisi luulla - tiedätkö, miten se tulisi kierrättää?

Lähde: HSY

Kilpailut

Uusimmat

Error - Virhe: 0 - Radio Nova

Pahoittelut (virhe 0)

Hakemaasi sivua ei löytynyt. Käytä navigaatiota löytääksesi hakemasi sivun.