Kuva: Fotolia

Onko aineenvaihduntasi sekaisin? Syy voi olla unirytmissäsi, tutkijat sanovat

08.06.2019 13:15 - Senni Loikala

Pienetkin muutokset unirytmissä voivat aiheuttaa aineenvaihdunnallisia häiriöitä, väitetään tuoreessa tutkimuksessa.

Menetkö illalla nukkumaan ja heräätkö aamulla suurin piirtein samoihin aikoihin? Säännöllisestä unirytmistä on terveydellesi yllättävän paljon etua, toteavat Brigham and Women’s Hospital -nimisen yhdysvaltalaissairaalan tutkijat tuoreen tutkimuksensa perusteella.

Tutkimuksesta selvisi, että jo yhden tunnin unirytmin heilahtelulla voi olla vaikutuksia aineenvaihduntaan. Jos menet nukkumaan tuntia tavallista aiemmin tai myöhemmin, ja jos heräät tuntia totuttua aiemmin tai myöhemmin, voi tämä riittää häiritsemään niin aineenvaihduntaasi kuin vuorokausirytmiäsi.

Riski aineenvaihdunnallisiin häiriöihin kasvoi 27 prosentilla jokaista sellaista tuntia kohden, joka poikkesi tavanomaisesta unirytmistä. Kiinnostavaa on, että edes riittävän pitkät yöunet eivät poistaneet riskiä aineenvaihdunnallisiin ongelmiin, jos unirytmissä oli tapahtunut muutoksia.

Tutkijoiden mukaan säännöllinen unirytmi voi osaltaan edesauttaa masennuksen välttämistä ja edistää sydämen terveyttä.

Tutkimukseen osallistui 2000 miestä ja naista, jotka olivat 45-84-vuotiaita. Tutkimusjakso kesti kuusi vuotta. Tutkimuksen mukaan epäsäännöllisellä unirytmillä oli ”dramaattisia” vaikutuksia aineenvaihdunnan toimivuuteen.

Lue myös: Mitä tapahtuu, jos et nuku 17 tuntiin? Lääkäri kertoo pelottavat seuraukset

Lue myös: Tiedätkö milloin keho ja mieli todella kaipaavat lepoa? 5 vartalosi antamaa hälytysmerkkiä

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat