Kuva: Shutterstock

Keskittymisvaikeudet, kyynisyys ja lisääntynyt pelkääminen - Tunnista burnoutin oireet ajoissa

03.09.2018 23:15 - Emmi Moilanen

Uupumuksen lisäksi burnout aiheuttaa useita erilaisia oireita, joita ovat esimerkiksi pelokkuuden lisääntyminen ja keskittymisvaikeudet.

Henkinen ja fyysinen uupumus sekä unettomuus ovat yleisimpiä burnoutin, eli työuupumuksen, oireita. Burnout voi oireilla myös useilla muilla tavoilla, joita emme edes aina tule yhdistäneeksi uupumukseen. Bustle kokosi yhteen muut tavalliset oireet, joita burnout saattaa aiheuttaa.

Sinulla on fyysisiä oireita, joille ei löydy selkeää syytä

Kärsitkö usein päänsärystä, lihaskivuista tai ruuansulatusvaivoista, joiden arvelet johtuvan stressistä. Alexandra Michel kirjoittaa Association of Psychological Sciencessä edellä mainittujen oireiden olevan usein kehosi tapa kertoa siitä, että on aika hidastaa tahtia.

Erilaiset pelot ja kontrollin menettämisen tunne

Jos huomaat viettäväsi päiväsi askareiden parissa, joita et oikeasti haluaisi sisällyttää elämääsi ja aloitat aamusi tuntien epämääräistä pelkoa, on mahdollista, että kärsit uupumuksesta.

Mayo-klinikan mukaan tunne kontrollin puutteesta, työelämän epätasapainosta tai tarve saada enemmän ulkopuolista tukea voivat kieliä siitä, että olet ajautumassa burnoutin partaalle.

Olet muuttunut kyyniseksi ja vetäytyneeksi

Lääkäri Bourg Carter kertoo Psychology Today -julkaisussa, että ilottomuus, lisääntynyt kyynisyys ja pessimistisyys sekä muista eristäytyminen ovat burnoutin oireita.

- Näiden oireiden pitäisi olla hälytysmerkki siitä, että olet vaarallisilla vesillä. Ota itsellesi aikaa ja pohdi, kuinka paljon todella koet stressiä elämässäsi ja kuinka voisit vähentää sitä, hän ohjeistaa.

Olet myös aiempaa vihaisempi

Pitkittynyt stressi pitää ihmisen jatkuvassa hälytystilassa, jolloin pienikin vastoinkäyminen voi saada aikaan suuren negatiivisten tunteiden purkautumisen.

Sinulla on keskittymisvaikeuksia

Oletko jo pitkään tuntenut olosi rasittuneeksi esimerkiksi kuormittavan työn takia ja mielessäsi risteilee aamusta iltaan lista asioista, joita sinun on hoidettava? Tutkimukset ovat osoittaneet, että useiden asioiden hoitaminen samanaikaisesti tekee hallaa aivotoiminnallemme. Asiantuntijoiden mukaan multitasking johtaa ennen pitkää alentuneeseen keskittymiskykyyn, jolloin myös tehokkuus laskee.

Lue myös: Hätistä stressi hetkessä - 8 tapaa, jotka vievät alle puoli minuuttia

Lue myös: Väsymystä, huimausta ja raajojen puutumista? 7 oiretta, jotka paljastavat B12-vitamiinin puutoksen

Lähde: Bustle

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat