Kuva: Fotolia

Tutkijat keksivät liikuntapillerin: Kasvattaa lihasta ja on hyväksi sydämelle ilman urheilua

26.04.2017 10:45 - Karoliina Kotala

Kaikille niille, jotka eivät erityisemmin rakasta liikuntaa, mutta haluavat pitää itsestään huolta, voi olla pian tarjolla hämmentävän helppo ratkaisu.

Tutkijat ovat omien sanojensa mukaan läpimurron äärellä, sillä he ovat saaneet todisteita mahdollisen liikuntapillerin toimimisesta. Koe on suoritettu vasta hiirille, mutta tutkijoiden mukaan lihasten kasvua säätelevän myostatiini-nimisen proteiinin tuotannon manipuloiminen lisäsi lihasten kasvua ja paransi munuaisten sekä sydämen hyvinvointia.

Tutkijoiden mukaan uutinen voi olla merkittävä tekijä ennen kaikkea ylipainosta kärsivien ihmisten hoidossa, joiden keho tutkimusten mukaan ylituottaa myostatiinia ja siten vaikeuttaa liikunnan synnyttämien tulosten vaikutuksia. Kokeissa myostatiinin määrä supistettiin olemattomiin, sillä kyseinen proteiini estää lihasten kasvua ja niillä ihmisillä, joilla on kehossaan enemmän myostatiinia, onkin myös vähemmän lihasmassaa. Sen sijaan niillä, joilla myostatiinia on kehossa vähemmän on puolestaan lihasmassaa enemmän.

- Vaikka vielä tarvitaankin lisää tutkimusta, on selvää, että myostatiini on merkittävässä osassa liikalihavuuden aiheuttamien ongelmien ehkäisyssä. Päämäärä on lopulta valmistaa pilleri, joka vaikutuksiltaan vastaa urheilun hyötyjä ja suojaa ylipainolta, johtava tutkija Joshua Butcher kertoo.

Lue myös: Kesäkuntoon helposti ilman hikiliikuntaa - 5 keinoa

Lähde: The Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat