Kuva: Fotolia

Pitkäikäisyyden salaisuudet selvitettiin - "syö vatsa aina vain 80-prosenttisesti täyteen"

30.01.2017 19:15 - Rea Tallgren

Ystävyyssuhteet ja se, kuinka paljon kerrallaan syö, saattavat vaikuttaa siihen, kuinka vanhaksi elää.

Uutuuskirja Ikigai - Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain pureutuu pitkän iän erilaisiin salaisuuksiin. 

Tutkijat ovat havainneet, että maailmassa on viisi sellaista aluetta, joissa asuu keskimäärin eniten pitkäikäisiä ihmisiä. Näitä alueita kutsutaan sinisiksi vyöhykkeiksi. Nämä viisi vyöhykettä sijaitsevat Italian Sardiniassa, Kalifornian Loma Lindassa, Nicoyan niemimaalla Costa Ricassa, Kreikan Ikariassa ja Japanin Okinawassa. 

Okinawan saarella on keskimäärin eniten satavuotiaita maailmassa ja tuore kirjauutuus keskittyykin nimenomaan Japanin Okinawan pitkäikäisten ihmisten elämän seuraamiseen ja heidän pitkäikäisyytensä salojen pohtimiseen.

Kirjan mukaan yksi ratkaiseva tekijä pitkäikäisyyden taustalla saattaa olla kirjan nimenkin takana oleva termi "ikigai", jolla viitataan elämän tarkoitukseen. Monet saarella asuvat pitävät ikingainaan muiden auttamista, sillä se on saarella lähes elinehto. 

Myös erikoiset ystävyysporukat, Moait, saattavat olla yksi salaisuus pitkäikäisyyden taustalla. Ryhmän jäsenet auttavat toisiaan käytännön asioissa ja myös harrastavat yhdessä. 

Okinawalla on myös yleinen sanonta "hara hachi bu". Sillä viitataan siihen, että vatsa syödään vain 80-prosenttisesti täyteen. Asukkaat välttävät ähkyä, jottei elimistö rasittuisi turhaan. Myös terveellinen ruokavalio on varmasti yksi osatekijä pitkän iän taustalla, ja esimerkiksi kasvisten ja merenantimien uskotaan olevan omiaan pitkän iän pönkittäjinä. 

Lähde:

Ikigai - Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain
Héctor García (Kirai) ja Francesc Miralles
Gummer 2017

(kuva: Gummerus)

Lue myös: Älä stressaa epävarmuudesta, vaan pidä hermot jäässä - vinkit suhteen alkuvaiheeseen

Lue myös: Yksinkertainen keino lievittää stressiä - tarvitset vain kynän ja paperia

Kilpailut

Uusimmat