Kuva: Fotolia

Tunnetko olosi usein kipeäksi? Voi olla merkki haitallisesta riippuvuudesta

11.07.2016 21:15 - Emmi Moilanen

Liiallisella internetin käytöllä voi olla yllättäviä vaikutuksia vilustumiseen.

Tuore tutkimus osoittaa, että runsaasti internetiä käyttävät kokevat myös todennäköisemmin flunssan sekä vilustumisen oireita.

Daily Mail uutisoi Swansean ja Milanon yliopistojen tutkimuksesta, jonka mukaan runsas internetin käyttö voi olla haitaksi immuunijärjestelmälle. Tutkijat selvittivät, että ihmiset, jotka surffailivat verkossa pitkään, olivat alttiimpia sairastumaan flunssaan verrattuna niihin henkilöihin, jotka rajoittivat internetissä viettämäänsä aikaa.

Tutkimuksessa kartoitettiin 500:n 18-101-vuotiaan internetin käyttötottumuksia.

40 prosenttia tutkimukseen osallistujista myönsi, että he ovat jonkin verran tai merkittävästi nettiriippuvaisia. Tästä joukosta 30 prosenttia koki enemmän vilustumisen oireita kuin he, jotka viettivät vähemmän aikaa surffaillen netissä.

Stressiä ilman nettiä

Tutkijoiden mukaan flunssan oireet selittyvät sillä, että runsaasti nettiä käyttävät kokivat myös olevansa stressaantuneita silloin, kun eivät surffailleet verkossa. Stressin ja netin käytön aiheuttamat helpotuksen tunteet johtivat myös kortisolitasojen heittelemiseen. Kortisoli on hormoni, joka vaikuttaa immuunijärjestelmämme toimintaan.

- Selvisi, että internetin vaikutus ihmisten terveyteen on riippumaton monista tekijöistä, kuten masennuksesta, unen puutteesta ja yksinäisyydestä, jotka ovat aikaisemmin yhdistetty runsaaseen internetin käyttöön sekä huonoon terveydentilaan, toteaa professori Phil Reed Swansean yliopistosta.

Tutkimukseen osallistuneet viettivät aikaa internetissä keskimäärin kuusi tuntia päivässä. Vain hyvin pienellä osalla määrä nousi kymmeneen tuntiin.

Tutkijoiden mukaan sukupuolella ei ollut merkittävää vaikutusta siihen, kuinka riippuvaisia internetin käyttäjät ovat. Tutkimuksessa kuitenkin selvisi, että miehet ja naiset käyttävät nettiä eri tarkoituksiin. Naiset pääasiassa surffailivat sosiaalisessa mediassa sekä nettikaupoissa. Miehet puolestaan kuluttivat aikaansa pelaamiseen sekä pornon katseluun.

- Sillä ei näytä olevan väliä, millä tavalla ja mihin tarkoituksiin käytät nettiä. Jos olet liikaa internetissä, olet alttiimpi myös vilustumiselle, summaa professori Roberto Truzoli Milanon yliopistosta.

Lähde: Daily Mail

Lue myös: Sosiaalinen media voi tappaa luovuutesi: Muutamalla keinolla saat sen takaisin

Kilpailut

Uusimmat