Lue nämä hoito-ohjeet ennen joulukuusen hankintaa - ei sokeria veteen

23.12.2013 07:22 -

Monille joulukuusi on se, mikä tekee joulun. Kuusen hoitoon kannattaakin paneutua hetken, jolloin se säilyy hyvänä läpi pyhien. Kokosimme tähän keskeisimmät hoito-ohjeet.

KUUSEN KULJETUS

Mikäli kuusi on suojaamaton, sitä voi kuljettaa auton katolla ainoastaan lyhyitä matkoja. Kuusi kannattaa pakata muoviin pidemmille matkoille.

Mikäli et tuo kuusta sulamaan heti, säilytä sitä ulkoilmassa, jossa se saa ilmasta kosteutta. Kuusen säilyttäminen varastotilassa ilman vettä kuivattaa kuusen nopeasti. 

SULATUS

Jäinen kuusi tulisi sulattaa hitaasti ennen kuin se asetetaan jalkaan. Sulatuspaikaksi käy viileä tila, jossa on vain muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa muutaman vuorokauden ajan. Puun tyven tulee olla vedessä koko sulatuksen ajan. Jos käytettävissäsi ei ole viileää tilaa, voit tuoda puun pesuhuoneeseen. Laita tyvi vesiämpäriin ja suihkuta neulasisto välittömästi kylmällä vedellä. Toista kylmä suihku muutaman tunnin kuluttua. Puu on valmis jalkaan asetettavaksi noin 8 tunnin jälkeen.

KUUSEN JALKA

Ota kuusesta pois kuolleet neulaset ja ravistele roskat irti. Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusi sopivaksi. Ainakin muutama sentti kannattaa sahata tyvestä pois. Puun tyven tulee mahtua ohentamattomana jalkaan. Tyvestä ei saa poistaa kuorta. Kiristä jalan ruuvit ja pystytä kuusi.

KUUSEN HOITO

Puun tyven leikkauspinta pitää pitää vedessä koko ajan. Vettä ei saa päästää loppumaan. Veden kulutus on suurin ensimmäisen vuorokauden aikana. Usein kuusenjalan vesitila on niin pieni, ettei se riitä koko vuorokaudeksi. Kuusenjalkaan voi tehdä reiän ja asettaa jalan tilavaan vesiastiaan. Näin kastelusta ei tarvitse huolehtia niin usein.

Anna kuuselle  kädenlämpöistä vettä. Veteen ei saa lisätä sokeripaloja tai mitään muutakaan ylimääräistä, sillä kuusi pitää eniten raikkaasta, puhtaasta vedestä.

Kuuselle saa laittaa kuumaa vettä, ainakin alkupäivinä. Kuuma vesi aukaisee puun huokoset rungosta, joten kuusi saa paremmin jatkossa imettyä vettä.

KUUSEN POISVIENTI

Poista kuusesta ensin kaikki koristeet. Tämän jälkeen leikkaa oksasaksilla oksat pois kokonaan tai osittain. Tarkista, että kuusi mahtuu ovista ilman että neulasia karisee muualle kuin leikkauspaikalle. Kuljetuksen ajaksi kuusen voi laittaa esim. paperisäkkiin neulasten leviämisen estämiseksi. Oksat voi kuljettaa pois samassa säkissä.

Tarkista talonyhtiösi ohjeistus kuusen poisviennille/minne ne saa jättää joulun jälkeen. Kuusia kerätään pois tammikuussa myös monien yhtiöiden puolesta veloituksetta.

Kilpailut

Uusimmat