Kuva: Shutterstock
Kuusi elintarviketta, jotka voivat pahentaa siitepölyallergian oireita
Jotkin elintarvikkeet voivat pahentaa allergiaoireita ja aiheuttaa ristiallergiaa.
Kevät on monille allergikoille vaikeaa aikaa runsaan siitepölymäärän vuoksi. Mikäli kärsii pahoista allergiaoireista, kannattaa vilkaista myös omalle lautaselleen: tietyt elintarvikkeet voivat nimittäin pahentaa oireita ja aiheuttaa ristiallergiaa.
Ravitsemusterapeutit ovat kertoneet Real Simple -lehdelle, mitä kuutta elintarviketta allergikkojen kannattaa välttää kehon tulehdustilan alentamiseksi ja ristiallergioiden minimoimiseksi.
1. Pähkinät
Pähkinäallergiat ovat yleisiä, mutta kausiluontoinen siitepölyallergia voi tehdä sinusta herkemmän joillekin pähkinälajeille. Esimerkiksi koivun siitepölyallergikoilla on todennäköisemmin allergisia reaktioita hasselpähkinöille ja manteleille. Tämä johtuu siitä, että näiden pähkinöiden proteiinit ovat samanlaisia kuin koivun siitepölyssä, mikä aikeuttaa ristireaktiivisuutta.
2. Kamomilla
Kamomillaa käytetään erityisesti sen rauhoittavien ominaisuuksien vuoksi esimerkiksi teessä. Se voi kuitenkin pahentaa allergisia reaktioita ihmisillä, joilla on vakavia siitepölyallergioita. Kamomilla sisältää proteiineja, jotka voivat reagoida ristiin koivun siitepölyn kanssa. Rekisteröidyn ravitsemusterapeutin Bid-Lose Francisquen mukaan jopa korkealaatuiset "puhtaat" kamomillatuotteet voivat olla siitepölyn saastuttamia, mikä lisää entisestään allergisen reaktion riskiä.
3. Tietyt hedelmät ja vihannekset
Tietyt hedelmät ja vihannekset voivat myös aiheuttaa ristiallergiaa eri siitepölyjen kanssa. Tämä johtuu siitä, että immuunijärjestelmä erehtyy luulemaan hedelmien ja vihannesten sisältämiä proteiineja siitepölyn proteiineihin. Seurauksena on allerginen reaktio, joka vaihtelee lievästä vaikeaan. Hedelmistä allergiaa voivat aiheuttaa muun muassa banaani, sitrushedelmät, persikka, päärynä, omena, luumu, kiivi, appelsiini ja melonit. Allergisoivia vihanneksia ovat esimerkiksi porkkana, selleri, kurkku ja kesäkurpitsa.
4. Mausteiset ruuat
Vaikka mausteiset ruuat laittavat nenän vuotamaan, ne voivat myös ärsyttää kehoa ja pahentaa allergiaoireita. Mausteiset paprikat, kuten jalapenot, habanerot ja chilipaprikat sisältävät kapsaisiini-nimistä yhdistettä, joka stimuloi histamiinien tuotantoa. Kapsaisiini voi aiheuttaa silmien vetistymistä, nuhaa ja polttavaa tunnetta huulissa, suussa tai kielessä.
5. Alkoholi
Monet alkoholijuomat, kuten oluet, punaviini, kuohuviini sekä käyneet ja kypsytetyt alkoholit sisältävät runsaasti histamiineja, jotka voivat laukaista tulehduksia ja allergisia reaktioita. Alkoholi estää diamiinioksidaasi-entsyymin tuotantoa, joka vastaa histamiinin hajottamisesta elimistössä. Kun diamiinioksidaasi-tasot laskevat, histamiinitasot nousevat, mikä johtaa allergiaoireisiin. Myös monissa viineissä käytetty lisäaine sulfiini voi laukaista allergisia reaktioita. Allergiaherkän kannattaakin valita vähemmän histamiinia sisältäviä alkoholijuomia, kuten valkoviiniä tai kirkkaita väkeviä alkoholijuomia.
6. Maitotuotteet
Maitotuotteiden ja allergiaoireiden välinen suhde on monimutkainen. Jotkin maitotuotteet voivat laukaista allergisia reaktioita, mutta joillakin se voi suojata kausiallergioilta. Jos kuitenkin kokee, että maitotuotteet pahentavat allergiaoireita, kannattaa ne vaihtaa kasvipohjaisiin vaihtoehtoihin.
Lue myös: Vaivaako siitepölyallergia? Vinkit oireiden hoitoon
Lue myös: Testasimme kosteuttavia kasvovoiteita - voittajaksi nousi yllätysnimi
Lähde: Real Simple