Kuva: Shutterstock

Espanja valmistelee tärkeää lakia Euroopan ensimmäisenä - kuukautiskivuista voi saada palkallista vapaata

17.12.2022 20:15 - Minttu Tikkanen

Laki hyväksyttiin jo maan parlamentissa.

Espanjassa valmistellaan uutta lakia, joka oikeuttaisi jäämään palkalliselle vapaalle silloin, kun kuukautiskivut estävät töiden teon.

Laki on jo hyväksytty Espanjan parlamentissa, josta se nyt etenee maan senaatin käsiteltäväksi. Maan tasa-arvoministeri Irene Montero pitää lakia hyvin tärkeänä askeleena kohti yhdenvertaisuutta.

- Tunnistamme, että kuukautisiin liittyvä terveydenhuolto on osa oikeutta terveyteen. Haluamme taistella stigmaa ja hiljaisuutta vastaan, Montero lausuu.

Espanja on ensimmäinen Euroopan maa, jossa vastaavaa lakia valmistellaan. Laki on kuitenkin jo aiemmin tullut voimaan muualla maailmassa kuten Japanissa, Indonesiassa ja Sambiassa. Vielä ei ole tiedossa, kuinka monen päivän vapaa kuukautiskipujen kohdalla olisi mahdollista saada.

Vaikka laki onkin erittäin myönteinen uutinen kuukautiset omaaville henkilöille, on se jo aiheuttanut myös huolta lain mahdollisesta kiertämisestä. Pelkoja on esitetty esimerkiksi siitä, että palkallisiin vapaisiin velvoittava laki voisi saada jotkin työnantajat kiertelemään lakia syrjimällä naisia työnhaussa. 

Lue myös: Lakimuutos: Kuukautissuojat veloituksettomiksi Skotlannissa - 'Äidit käyttävät leipää suojanaan'

Lue myös: Voiko kuukuppi hukkua sisälle? Täytyykö se ottaa pissalla käydessä pois? Lue tärkeät faktat

Lähde: Euronews

Kilpailut

Uusimmat