Kuva: Shutterstock

Totta vai tarua: Proteiinia pitäisi nauttia viimeistään 45 minuuttia treenin jälkeen?

18.08.2019 23:15 - Karoliina Kotala

Moni on kuullut uskomuksen siitä, että jos haaveissa on kasvattaa lihasta, tulisi proteiinia nauttia 45 minuutin sisällä treenin päättymisestä. Mutta onko todella näin?

Teoria tuosta maagisesta 45 minuutin aikarajasta syntyi 2000-luvun alussa tehdystä tutkimuksesta, jossa kävi ilmi, että lihaksia olisi mahdollista kasvattaa nopeammin, kun vehnäproteiinia nautittiin tunnin sisällä treenin lopettamisesta. Tutkijoiden saama näyttö on kuitenkin sen verran vähäistä, että sen hyödyt olivat lähes olemattomat kymmenen vuoden aikajaksolla.

Asiantuntijoiden mukaan 45 minuutin aikarajasta ei tarvitse välittää, vaan proteiinia kannattaa nauttia yleensäkin treenin jälkeen, missä vaiheessa vaan. Raskaan treenin jälkeen keho on 24 tunnin ajan otollisimmillaan kasvattamaan lihasta, jolloin kaikki proteiini on tarpeen ja auttaa kasvattamaan lihasta.

Nauti siis tarpeeksi proteiinia pitkin päivää. Hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa mantelit, kananmunat ja miksei proteiinipatukat. Varo kuitenkin nauttimasta liikaa turhia sokereita.

Lähde: Women’s Health Magazine

Lue myös: Urheiletko vain kävely- tai juoksulenkkien muodossa? Ota haltuun myös 3 minuutin vatsalihastreeni

Kilpailut

Uusimmat