Kuva: Fotolia

Aiheuttaako karppaus muutoksia luonteessa? Tuore tutkimus hämmästyttää

28.06.2017 17:30 - Senja Rapila

Karppaus, eli vähähiilihydraattinen dieetti, on monen valinta silloin kun aikoo pudottaa painoa.

Monet ylistävät vähähiilihydraattista dieettiä eli tutummin karppausta, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan sillä on myös useita huonoja puolia. Sen lisäksi että vähähiilihydraattinen dieetti voi aiheuttaa kiukkuilua, tuoreen PNAS:in sivuilla julkaistun tutkimuksen mukaan se voi myös vaikuttaa siihen tapaan, kuinka ihminen tekee päätöksiä.

Kuinka tutkittiin?

Tutkimukseen otettiin kaksi ryhmää, joista toisessa ryhmässä koehenkilöt karppasivat ja toiset söivät normaalin aamupalan.

Ensimmäisessä tehtävässä 87 henkilöä pelasivat The Ultimatum -peliä, jossa kahdelle henkilölle annetaan X summa rahaa ja toisen pitää päättää, kuinka se jaetaan kahden pelaajan kesken ("jätän itselleni 15 euroa, sinä saat 5 euroa"). Jos toinen pelaaja hyväksyy jaon, molemmat saavat rahat itselleen. Jos toinen pelaaja ei kuitenkaan hyväksy jakoa ja pitää sitä epäreiluna, kummallekaan ei makseta.

Tutkimuksessa selvisi, että karppaajat ottivat todennäköisimmin epäreiluja tarjouksia vastaan, kun taas normaalin aamupalan syövät ihmiset tyrmäsivät epäreilut tarjoukset välittömästi.

Toisessa tehtävässä 24 henkilöä pyydettiin pelaamaan peliä kahden päivän aikana. Ensimmäisenä päivänä yhdelle ryhmälle annettiin hiilari-rikas aamupala (leipää, hilloa ja mehua), kun toiselle ryhmälle annettiin vähähiilarinen aamupala (kinkkua, juustoa ja maitoa). Aamupalat vaihdettiin ryhmissä päittäin toisena päivänä.

Tutkijat huomasivat, että ihmiset ottivat jälleen epäreilun tarjouksen vastaan paremmin sen jälkeen, kun he olivat syöneet vähähiilihydraattisen annoksen.

Dopamiinin syy?

Tutkijat eivät ole aivan varmoja siitä, miksi karppaus vaikuttaa ihmisen käytökseen yllä esitetyllä tavalla. He kuitenkin arvelevat, että kyse voi olla siitä, että vähähiilihydraattisissa annoksissa on enemmän proteiinia. Proteiini puolestaan terästää dopamiinin tuotantoa aivoissa, joka vaikuttaa myös päätöksentekoon.

Epäillään, että dopamiinin aiheuttama hyvä mieliala auttaa ihmistä sietämään myös epäreiluutta, tässä tapauksessa hyväksymään huonoja ja epäreiluja tarjouksia mukisematta.

Asiaa aiotaan tutkia vielä lisää, eivätkä tutkijat vielä alleviivaa sitä, että karppaus muuttaisi luonteenpiirteitä erityisemmin. Tutkimustulokset kuitenkin viittaavat siihen, että se voi olla hyvin mahdollista. 

Lähde: Women's Health

Lue myös: Juotko samasta muovipullosta vettä? Vessanpytyssäkin on vähemmän bakteereja

Lue myös: Paranna huomisen treeniä jo tänään - 3 täsmävinkkiä

Kilpailut

Uusimmat