Kuva: Fotolia

Valkoviinikin altistaa ihosyövälle - katso asiat, jotka tietämättäsi lisäävät riskiä

27.04.2017 13:45 - Karoliina Kotala

Moni uskoo, että vaalea hipiä, punertava tukka ja herkästi palava iho ovat ainoita ihosyövälle altistavia tekijöitä. On kuitenkin olemassa monta muutakin altistajaa, jotka taatusti yllättävät.

Kevät on ajankohta, jolloin moni toivoisi hieman päivetystä talven jäljiltä vaalealle iholle. Aurinkorasvat kannattaa kuitenkin ottaa käyttöön jo heti auringon lämmittäessä ja muistaa myös, että yllättävätkin tekijät voivat altistaa ihosyövälle.

Alla neljä merkittävää seikkaa:

Valkoviini

Tutkijat ovat selvittäneet, että valkoviini todella altistaa ihosyövälle. Tarkalleen jokainen lasi valkoviiniä päivässä lisäsi ihosyövän riskiä 13 prosentilla. Kaikista alkoholijuomista erityisesti valkoviini nosti riskiä. Suosi siis mieluummin punaviiniä, joka sisältää myös antioksidantteja.

Papilloomavirus

Tutkijat ovat löytäneet yhteyden papilloomaviruksen ja ihosyövän välillä. Mitä useampaa papilloomavirustyyppiä henkilö onkaan kantanut, sitä suurempi oli riski sairastua ihosyöpään.

Geenit

Jo pelkästään se, että suvusta löytyy punaiset hiukset luonnostaan omaava sukulainen, altistaa ihosyövälle. Riittää siis, että sama geeni on myös sinulla, vaikka itse et punahiuksinen olisikaan ja riski sairastua ihosyöpään nousi 42 prosenttia. Se, omaako kyseisen geenin on mahdollista selvittää tutkimuksella ja siten tulla tietoiseksi kohonneesta riskistä.

Sitrusjuomat

Jo lasillinen appelsiini- tai greippimehua 1,6 kertaa päivässä juotuna nosti melanooman riskiä 36 prosentilla. Tutkijat uskovat, että syy löytyy sitrushedelmien sisältämästä psoraleenista sekä furanokumariineistä, joiden tiedetään altistavan ihoa valolle.

Lähde: The Women’s Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat