Suomalaiset käyttävät aivan liian vähän aurinkosuojavoidetta.
Missinä ja mallina työskentelevä Ella Ravenscroft halusi jakaa tarinansa.
Harvinaisen kynsimelanooman oireet on helppo sivuuttaa.
Moni uskoo, että vaalea hipiä, punertava tukka ja herkästi palava iho ovat ainoita ihosyövälle altistavia tekijöitä. On kuitenkin olemassa monta muutakin altistajaa, jotka taatusti yllättävät.
Cloe Jordan hakeutui lääkärille, kun hän koki vatsassaan olevan luomen pilaavan hänen bikiniselfiet. Luomi paljasti naisen sairastavan melanoomaa.
Ihon suojaaminen kuuluu varmasti monen päivittäisiin rutiineihin aurinkoisilla säillä.
Ihosyöpä on maailman yleisin syöpä, jonka voi kuitenkin estää järkevällä aurinkokäyttäytymisellä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ihosyöpä löydetään, sitä varmemmin se voidaan poistaa kokonaan.
Ihosyövät ovat yleistyneet, ja niistä 95 prosenttia on yhteydessä auringon säteilylle altistumiseen. Melanooman vaara näyttää liittyvän auringolle altistumisen ajoittaisissa jaksoissa, jolloin kyse on auringonotosta ja tietyistä ulkourheiluharrastuksista.
Ihosyövät ovat yleistyneet, ja niistä 95 prosenttia on yhteydessä auringon säteilylle altistumiseen.
Vuonna 2020 ihosyövistä vaarallisimpaan eli melanoomaan arvioidaan sairastuvan noin 2000 ihmistä vuodessa. Se on noin puolitoista kertaa enemmän kuin nykyään.
Melanooman ja muiden syöpien hoidossa on saavutettu mahdollinen läpimurto. Läpimurto perustuu ihmisen oman puolustusjärjestelmän vahvistamiseen. Melanooman tapauksessa on aurinko petollinen lämmittäjä, jolta ei muisteta suojautua.
Talvella ohentunut ja kalpea iho ei kestä yhtäkkistä, suurta UV-säteilymäärää ja iho palaa erittäin helposti. Onkin parempi totutella aurinkoon vähitellen, muistuttaa Suomen Säteilyturvakeskus.