Kuva: Fotolia

Vaarallista taigapunkkia löytynyt yllättävän paljon

23.04.2017 11:15 - Katariina Auvinen

Turun yliopisto on saanut ensimmäisiä tuloksia puutiaistutkimuksesta. Tutkimustulosten mukaan taigapunkki on vallannut alaa Suomesta oletettua enemmän.

Turun yliopisto pyysi kansalaisia lähettämään puutiaisnäytteitä tutkimukseen, jonka tarkoituksena on selvittää punkkien eli puutiaisten esiintymistä Suomessa. Tutkimuksessa selvitetään samalla punkkien levittämien taudinaiheuttajien kuten puutiaisaivokuumetta aiheuttavien TBE-viruksen esiintyvyyttä.

Näytteistä on nyt tutkittu 10 prosenttia eli 2000 näytettä ja tuloksiakin on saatu. Jari Sormunen, filosofian maisteri Turun yliopistolta kertoo, että vaarallista virusta kantavaa taigapunkkia oli yllättävän paljon. Yhteensä 20 000 näytteestä, Siperiasta Suomeen rantautunutta punkkia oli 4000. 

- Tämä tuli sinänsä meille yllätyksenä, koska ennen näytteiden tutkimista, taigapunkkia on löytynyt ainoastaan viideltä paikkakunnalta, Sormunen kertoo radio Novalle antamassaan haastattelussa.

 Haastattelussa Sormunen sanoo, että vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kantaako taigapunkki enemmän taudinaiheuttajia, kuin toinen ihmiselle vaarallinen puutiaislaji. Jari Sormunen ei kuitenkaan lietso paniikkia tutkimustuloksista, mutta kehottaa varovaisuuteen.

- Parasta on tehdä punkkitarkastus. Se voi alkuun tuntua työläältä, mutta siihen tottuu. Hyvä vinkki on myös pukeutua vaaleisiin, pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin, jotta punkit voi havaita helpommin, tutkija ohjeistaa.

Lue myös: Irrota punkki iholta näin

Lue myös: Tee itse luonnollinen ja tehokas punkkikarkoite - katso ohje

Lähde:  Radio Nova

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat