Kuva: Fotolia

Itketkö television äärellä? Tekee sinusta empaattisemman

07.03.2017 21:15 - Erica Alaluusua

Läheinen suhde tv-sarjan hahmoon voi vähentää yksinäisyyttä ja kohentaa itsetuntoa.

Tv-ohjelmien parissa viihtyvistä moni voi olla huomannut, että suosikkihahmon kokiessa jotakin dramaattista voi itku olla herkässä. Syytä ei kuitenkaan ole huoleen, sillä tuoreiden tutkimusten valossa on tullut ilmi, että tv-hahmoon kiintyminen voi oikeastaan olla hyväksi terveydelle.

Psykologit kutsuvat kuvitteellisen hahmon kanssa solmittua sidettä parasosiaaliseksi suhteeksi, koska hahmo ei tunne katsojaa, mutta katsoja tietää hahmosta kaiken.

- On kiinnostavaa, etteivät aivot erota, onko suhde todellinen vai kuvitteellinen, psykologian yliopiston avustava professori Jennifer Barnes kertoo.

Barnesin mukaan parasosiaalinen suhteesta voi olla runsaasti apua ihmiselle reaalimaailmassa. Se voi esimerkiksi vähentää yksinäisyyttä, kohentaa itsetuntoa ja luoda tunnetta johonkin kuulumisesta. Barnesin mielestä onkin tervettä, mikäli hahmon menehtyessä katsoja tuntee aitoa surua ja liikuttuu.

Barnesista on kiinnostavaa, että nautimme viihteestä, joka aiheuttaa meissä negatiivisia tunteita, kuten surua. Yhden teorian mukaan tragediaa sisältävä fiktio voi helpottaa ja puhdistaa omia negatiivisia tuntemuksia. Sen mukaan tällainen fiktio antaa paikan, jonne voimme kohdistaa omat negatiiviset tunteemme. Toisen teorian mukaan, esimerkiksi surun tunteminen voi luoda meissä ylpeyttä siitä, että tunnemme kyseistä tunnetta. Tällaista kutsutaan metatunteeksi.

Ihmiset tunnistivat tunteita paremmin katsottuaan fiktiivistä tv-ohjelmaa

Barnesin oman tutkimuksen perusteella television äärellä itkeminen voi kehittää ihmisen tunneälyä. Tunneälyllä tarkoitetaan kykyä tiedostaa omia ja muiden tuntemuksia, sekä taitoa ilmaista omat tunteensa.

Vuonna 2015 suoritetussa tutkimuksessa Barnesille selvisi, että ihmiset, jotka katsoivat jakson The Good Wife -televisiosarjaa, olivat kyvykkäämpiä tunnistamaan oikein tunteet ihmisten kasvokuvien perusteella kuin he, jotka katsoivat tiededokumentteja tai eivät ollenkaan katselleet televisiota.

Toinen, vuonna 2016 julkaistu tutkimus väittää, että mielekkäiden, tunteita sekä myötätuntoa kuvailevien tv-ohjelmien katsominen tekee ihmisisestä ystävällisemmän ja epäitsekkäämmän verrattuna heihin, jotka ohjelmia eivät katso.

- Jos ystävystyt sellaisen kanssa, jonka elämänkokemus on hyvin erilainen omaasi verrattuna, tai joka on hyvin kaukana omasta sosiaalisesta asemastasi, voi se auttaa sinua ymmärtämään kyseistä ihmisryhmää paremmin, Barnes kertoo. Hänen mukaansa jopa kuvitteellisella ystävällä voi olla samankaltainen vaikutus.

Lue myös: Kyyneleet todella hoitavat: Itkeminen voi helpottaa painonpudotusta

Lue myös: Kysely selvitti tilanteen, jossa miehet itkevät naisia herkemmin

Lähde: Time

Kilpailut

Uusimmat