Kuva: Fotolia

Viisi elintarviketta, jotka edistävät untasi - ja neljä, jotka ehdottomasti kannattaa unohtaa

02.02.2017 20:45 - Erica Alaluusua

Hyvän unen oppaan kirjoittanut kirjailija neuvoo, että esimerkiksi banaania kannattaa syödä iltaisin, mutta jäätelöä ei.

Monet pyörivät yönsä unettomina sängyn pohjalla, kärsien seuraavana päivänä väsymyksestä ja silmäpusseista. Jos lampaiden laskeminen tai lämmin maito ei yöllä auta, voi tuoreesta listasta olla hyötyä. The Good Sleep Guide -kirjan kirjoittaja Sammy Margo on paljastanut viisi ruokaa, joiden syöminen edistää unensaantia. Listasimme ne alle unenlaatunne parantamiseksi.

Banaanit ovat magnesiumrikkaita ja rentouttavat lihaksia. Lisäksi niissä on runsaasti unta edistäviä hormoneja serotiinia ja melatoniinia.

Teelusikallinen hunajaa sisältää glukoosia, joka välittää aivoille viestin siitä, että oreksin-kemiaalia ei kannata tuottaa hetkeen. Runsas oreksin-tuotanto voi aiheuttaa ongelmia iltaisin, sillä se edistää valppautta. Hunajaa kannattaa siis napata muuhunkin kuin yskän oireisiin.

Mantelit sisältävät tryptofaania sekä magnesiumia, joista molemmat rauhoittavat luonnollisesti hermoston ja lihasten toimintaa. Lisäksi ne vakauttavat sydämen rytmiä.

Kaurahiutaleiden viljat kiihdyttävät insuliinituotantoa ja nostavat luonnollisesti verensokeria. Margon mukaan kaura sisältää runsaasti myös melatoniinia. Vaihda aamupuurosi siis iltapuuroon!

Myös kalkkuna sisältää tryptofaania, mikä edistää untasi. Kanajalosteet kannattanee korvata siis kalkkunalla.

Unohda nämä 

Lienee kaikille selvää, ettei kofeiinia tule nauttia ennen pään painamista tyynyyn, mutta on myös muita elintarvikkeita joihin ei ennen lepoa kannata koskea. Alle on listattu vielä neljä merkittävintä unen häiritsijää.

Alkoholi estää pääsemästä syvempiin unitasoihin, mikä häiritsee untasi. Lasillista ei ole siis suotavaa ottaa unen edistämiseksi, kuten monet tekevät.

Tulinen ruoka voi aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä. On spekuloitu, että chili vaikuttaisi myös kehon lämpötilaan.

Rasvainen ruoka saa vatsasi ylikierroksille, mikä aiheuttaa närästystä. Pizza tai jäätelö kannattaakin nauttia päivällä illan sijaan.

Kovat juustot ja lihajalosteet on myös syytä jättää jääkaappiin seuraavaksi päiväksi. Ne sisältävät korkeita määriä aminohapoista syntyvää tyramiinia, joka vapauttaa aivoissa kemikaalia, joka saa ne pysymään valmiustilassa.

Lue myös: Asiat, joita liian vähäinen uni tekee iholle

Lue myös: Olet, mitä ystäväsi syövät - läheisten ruokavalio vaikuttaa myös omiin elämäntapoihimme

Lue myös: Pohjaton nälkä? 8 ruoka-ainetta, jotka saavat sinut himoitsemaan lisää

Lähde: Daily Mail

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat