Kuva: Fotolia

5 vinkkiä parempaan uneen

17.01.2017 10:45 - Katja Nygård

Eikö uni tule? Kokeile näitä keinoja, niin et enää pyöri sängyssä valveilla.

Valmistaudu tunti

Rauhoittuakseen keho tarvitsee riittävästi aikaa, jotta se pääsee irti päivän rasituksista. Nukkumaan valmistautuminen kannattaakin aloittaa noin tunti ennen sänkyyn menoa.

Jos käyt herkästi päivän päätteeksi ylikierroksilla ja ajatustulva pään sisällä ei meinaa rauhoittua, kokeile nukahtamiseen 20-20-20 -metodia. Tee ensimmäisten 20 minuutin aikana kaikki välttämättömät ja keskeneräiset askareet loppuun. Sulje tässä vaiheessa myös televisio ja kaikki älylaitteet. Hoida seuraavan 20 minuutin aikana iltapesut ja muut rutiinit. Viimeiset 20 minuuttia on tarkoitus maata hiljaa sängyssä ilman aistiärsykkeitä. Voit myös esimerkiksi meditoida tai tehdä seuraavan kohdan hengitysharjoituksen.

Rauhoita hengitys

Istu tai lepää mukavasti ja anna kasvolihastesi rentoutua. Laita kätesi pallean kohdalle navan yläpuolelle ja tunnustele hengityksesi rytmiä. Huomaat, miten kätesi kohoavat sisäänhengityksellä ja laskeutuvat uloshengityksellä jälleen alas.

Kiinnitä huomiota myös siihen, kuinka uloshengityksen jälkeen syntyy mahdollisuus pitää pieni lepohetki hengityksessä, jolloin rentoutumisen tunne syvenee. Jatka 1-10 minuuttia, tai niin kauan kuin se tuntuu hyvältä.

Väsyneenä sänkyyn

Rutiineissa pysyminen on tärkeä keino nukahtamisvaikeuksien torjumisessa. Aivosi pitävät aikaraameista, joiden sisällä uni- ja valveajat vaihtelevat.

Vaikka sinua päivällä tai alkuillasta väsyttäisi armottomasti, yritä pysytellä normaalissa nukkumaanmenoajassasi. Jos siirryt sänkyyn liian aikaisin, siis ennen kuin tunnet itsesi kunnolla väsyneeksi, saatat joutua odottelemaan unen tuloa tuskastuttavan pitkään. Liian aikainen yöpuulle asettuminen antaa myös kehollesi väärän signaalin, ja unirytmi saattaa mennä sekaisin.

Keinuva liike

Vauvaa nukuttaessa on tapana keinutella lasta edestakaisin joko sylissä tai kehdossa. Keinuva liike auttaa rauhoittamaan vauvaa ja saa hänet nukahtamaan nopeammin.

Kikka ei toimi ainoastaan lapsilla, vaan sveitsiläistutkimuksen mukaan sama pätee myös aikuisiin. Tutkimuksessa ihmiset nukahtivat nopeammin, jos he nukkuivat riippumaton kaltaisessa sängyssä. Harvalla on mahdollisuus pitää sänkynään riippumattoa, mutta kokeile rentoutumista illalla esimerkiksi keinutuolissa keinumalla.

Klassikkokikka takaperin

Katkaise päivän ajatustulva laskemalla sängyssä lampaita – mutta tee se takaperin. Aloita esimerkiksi numerosta 100.

Vielä tehokkaampaa on, jos lasket alaspäin kolmen numeron välein. Hiukan haastavampi tekniikka vie mielesi pois muista ajatuksista.

Lähteet: Tohtori.fi, Everyday Health, YTHS

Kilpailut

Uusimmat