Kuva: Fotolia

Jatkuva nälkä ja rasvaisten ruokien himo - katso, miten univaje vaikeuttaa painonhallintaa

24.11.2016 16:45 - Elisa Jalasjoki

Hankaluudet painonpudotuksen taustalla voivat johtua ainoastaan unen määrän puutteesta.

Unen määrällä sekä laadulla on selkeä merkitys. Hyvin levättynä keho toimii paremmin, energiaa on enemmän ja tehtävät tuntuvat sujuvan tehokkaammin. Univaje puolestaan aiheuttaa nopeasti esimerkiksi alakuloisuutta, sekä jatkuvaa väsymystä. Oleellista on kuitenkin myös se, kuinka suuri merkitys univajeella on painon jatkuvaan heittelyyn. 

Self-lehti kokosi yhteen neljä helposti tunnistettavaa, ja yleisintä univajeen aiheuttamaa ongelmakohtaa, jotka vaikuttavat pääasiassa juuri painonhallintaan. Katso kohdat alta.

1. Väsyneenä olo tuntuu jatkuvasti nälkäiseltä

Useilla hormoneilla ja aivojen kemikaaleilla on oleellinen merkitys nälän tunteen säätelyn kannalta. Esimerkiksi kehosta löytyvät leptiini ja greliini hormonit ovat näistä oleellisimpia. Leptiini laskee ruokahalua, greliini puolestaan nostaa sitä. Ihmisen kärsiessä univajeesta, kehon lepitiinitasot laskevat ja greliinitasot nousevat, jättäen kehoon normaalia suuremman nälän tunteen. 

2. Väsyneenä aivosi janoavat sokeria, suolaa sekä rasvaisia ruokia

Uupuneena aivot pyrkivät kertomaan keholle, että tulisi syödä mitä tahansa, mikä nopeasti nostaisi kehon energiatasoja. Näistä esimerkiksi sokeri ja hiilihydraatit pitävät ihmisen kuitenkin virkeänä ainoastaan hetken aikaa. 

Korkeakaloriset ruoat nostavat selkeästi myös painoa. Lääketieteen tutkija Joseph Ojilen, kertoi Self-lehdelle unitutkimuksesta, joka todisti, että liian vähän unta saaneet ihmiset söivät päivässä jopa 300 kaloria yli suositusten. 

3. Univaje hidastaa aineenvaihduntaa

Suuret annokset epäterveellistä ruokaa aiheuttavat sen, että keho alkaa sulattaa ruokaa hitaammin. Jo yhden viikon univaje voi sekoittaa ruoansulatuksen ja aineenvaihdunnan täysin, minkä seurauksena olo voi olla jatkuvasti esimerkiksi turvonnut. Jatkuva univaje lisää myös tutkimusten mukaan riskiä sairastua 2. tyypin diabetekseen. 

4. Väsyneenä on hankala löytää energiaa liikkua

Ihminen tarvitsee unta pysyäkseen aktiivisena. Levossa aivot ja lihakset saavat rentoutua, sekä kehittyä. Ilman riittäävää unenmäärää, keho ei enää palaudu liikuntasuorituksesta, minkä seurauksena voimat harrastaa liikuntaa hupenevat olemattomiin. 

Oikean unirytmin ylläpitäminen vaatii selkeää sitoutumista. Totuttua unirytmiä voi lähteä muuttamaan vähitellen. Esimerkiksi kirjan lukeminen tai lämmin kylpy rentouttavat kehoa, ja helpottavat nukahtamista. Kun levon tärkeyden ymmärtää, ei unenmäärästä enää kitsastele. 

Lähde: Self

Lue myös: Kärsitkö univajeesta? Yksinkertainen testi kertoo

Lue myös: Asento, jossa saa levollisimman unen selvitettiin - toteutuuko kohdallasi?

Kilpailut

Uusimmat