Kuva: Fotolia

Mistä johtuu äkillinen nytkähtely nukahtaessa?

21.07.2016 20:15 - Iiro Myllymäki

Säpsähtäminen juuri ennen nukahtamista on jäänne esi-isiemme ajoilta.

Joskus uneen vaipumisen keskeyttää ikävästi yhtäkkinen nytkähtäminen, johon saattaa liittyä myös putoamisen tunne. Tämä on yleinen ilmiö, sillä näin tapahtuu satunnaisesti jopa 70 prosentille ihmisistä. Metro-sivusto kertoo, mistä tällainen lihasten nytkähtely nukkumaan mennessä johtuu.

Yhden selityksen mukaan raajojen sätkiminen on jäänne muinaisilta ajoilta. Northumbrian yliopiston unitieteiden professorin Jason Ellisin mukaan nytkähtely saattoi aikanaan suojella esi-isiämme villieläimiltä. Säpsähtäessään hereille vielä viimeisen kerran ennen nukahtamista esi-isämme kykenivät tarkastamaan, että lähistöllä ei ollut vaarallisia eläimiä ja että nukkumispaikka varmasti oli turvallinen.

Toisen selityksen mukaan nytkähdykset ovat merkkejä siitä, että kehomme taistelee vastaan siirtymää aktiivisesta motorisesta hallinnasta rentoutumisen tilaan. Nytkähtelyjä voi vähentää vähentämällä sellaisia iltaisia aktiviteetteja, jotka pistävät kehon yliaktiiviseen tilaan. Tällaisia toimintoja ovat esimerkiksi kofeiinipitoisten juomien juominen ja rankka treenaaminen. Samoin kannattaa välttää stressiä, joutumista yliväsyneeseen tilaan ja epäsäännöllistä unirytmiä.

Ellisin mukaan myös ajan kuluminen vähentää sätkimistä. Vanhemmiten tällaisia äkillisiä nykäyksiä tapahtuu aina vain vähemmän.

Lue myös: Uneksitko seksistä tai hampaiden putoamisesta - lue, mitä yleisimmät unisymbolit tarkoittavat

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat