Kuva: Fotolia

Sytytä tuoksukynttilä ja valitse sininen lautanen - keinot napostelun torjumiseksi selvitettiin

08.07.2016 22:15 - Emmi Moilanen

Herkkuhimon torjumiseen on olemassa useita, jopa hieman eriskummallisia keinoja. Puhelu ystävälle tai aterian päivittäminen Instagramiin voivat heti auttaa vaimentamaan nälkäsi.

Herkkuhimo on usealle meistä hyvin tuttu tunne ja erityisesti verenokerin laskiessa liian alhaalle, tekisi mieli syödä rajattomat määrät lähes mitä tahansa. Daily Mail listasi ravitsemusasiantuntijoiden avulla keinot taistella napostelun himoa vastaan.

Lisää viinietikkaa salaattiin

Jätä väliin perinteiset salaatinkastikkeet ja sen sijaan lisää hieman viinietikkaa salaatinlehdille. Ravitsemusasiantuntija Shona Wilkinsonin mukaan tämä voi olla suureksi avuksi ruuansulatusjärjestelmälle.

- Viinietikka auttaa ruokaa pysymään vatsalaukussa pidempään. Tämä puolestaan alentaa nälkähormonin, eli greliinin määrää, hän toteaa.

Etikka ehkäisee myös verensokerin heittelyä ruokailun jälkeen, jolloin herkkuhimojen vastustaminen on helpompaa ainakin muutaman tunnin ajan aterioinnin jälkeen.

Sytytä tuoksukynttilä

Oletko koskaan kuullut niin kutsutusta jouluruokasyndroomasta? Ilmiötä selitetään sillä, että henkilö, joka on kokannut ja leiponut koko päivän, ei syö yhtä paljon kuin vieraansa, sillä hän on haistellut valmistamaansa päivällistä jo koko päivän ajan.

Onkin olemassa teoria, jonka mukaan makeat tuoksut vähentäisivät sokerinhimoa ja voisivat pitää nälän tunteen loitolla.

Ota tee osaksi ruokavaliotasi

Lisäämällä kaksi tai kolme kupillista vihreää teetä päivittäiseen ateriarytmiisi, ehkäiset todennäköisesti myös nälän tunteen syntymistä.

- Vihreän teen ainesosat auttavat tasapainottamaan verensokeria, ravitsemusasiantuntija Lily Scoutter toteaa.

Jano vai nälkä?

Ennen tarpeettomaan välipalaan tarttumista tulisi kysyä itseltään, milloin on viimeksi muistanut juoda vettä. On todella yleistä, että janon tunne sekoitetaan nälkäisyyteen.

- Tämän takia nesteytyksestä huolehtiminen on erityisen tärkeää, toteaa ravitsemusasiantuntija Marilyn Glenville.

- Kun tunnet napostelun himoa, kokeile juoda ensin suuri lasillinen vettä. Odota hetki ja katso, katoaako nälkä, hän jatkaa.

Ylimääräinen tunti unta

Unenpuutteella voi olla merkittäviä vaikutuksia vyötärönympärykseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että väsymys voi huonosti nukutun yön jälkeen aiheuttaa jopa 300-400 kalorin syömistä enemmän seuraavana päivänä.

- Jo yksi tunti enemmän unta joka yö voi nostaa kehomme leptiinin määrää. Leptiini on hormoni, joka vaimentaa ruokahaluamme, toteaa Scoutter.

Valitse sininen lautanen

Tutkimukset ovat osoittaneet sinisen värin olevan luonnollinen ruokahalun kukistaja. Kyseistä väriä ei nimittäin lähes koskaan löydy luonnonmukaisista ruuan ainesosista. Tästä johtuen ruokahalullamme ei ole luontaista taipumusta reagoida väriin.

Instagrammaa ateriasi

Jos tahdot välttää turhaa herkuttelua, kannattaa sinun erään tutkimuksen mukaan julkaista annoksistasi kuvia sosiaaliseen mediaan. 

- Tutkijoiden mukaan kuvan ottaminen ennen ruokailua auttaa keskittymään terveellisempien ruokien, sekä pienempien annoskokojen nauttimiseen, Glenville selittää.

- Ne, jotka valokuvaavat ruokansa näyttävät välttyvän ahmimiselta, hän jatkaa.

Soita ystävälle

Wisconsin-Madison yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan ystävällisen ja tutun äänen kuuleminen stimuloi aivojamme vapauttamaan oksitosiinia, joka tunnetaan stressiä lievittävänä rakkaushormonina.

- Stressin aleneminen on yhdistetty myös kasvavaan kylläisyyshormonin eli leptiinin tuotantoon, ravitsemusasiantuntija Cassandra Barns toteaa.

Lähde: Daily Mail

Lue myös: Tiedätkö, minkälainen aamupala auttaa hoikistumaan? Asiantuntijat selvittivät

Kilpailut

Uusimmat