Kuva: Fotolia

Pitkillä yöunilla merkittäviä vaikutuksia parisuhteeseen – erityisesti miehet hyötyvät

10.08.2016 23:15 - Emmi Moilanen

Tuoreen tutkimuksen mukaan pitkien yöunien jälkeen erityisesti miehet suhtautuvat konfliktitilanteisiin rauhallisemmin.

Huonosti nukutun yön jälkeen väsyneenä tulee helposti sanoneeksi asioita, joita ei todellisuudessa tarkoita lainkaan. Unen puute saa ärtyneeksi ja voi esimerkiksi parisuhteessa aiheuttaa eripuraa mitättömiltäkin tuntuvista asioista. Women's Health uutisoi tuoreen tutkimuksen osoittavan, että pitkät yöunet saattavat olla avainasemassa vahvempaan ja rauhanomaisempaan parisuhteeseen.

Yhdysvalloissa, Floridan yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin lähes seitsemänkymmenen vastanaineen pariskunnan henkilökohtaisia näkemyksiä omasta parisuhteestaan. Pareilta kysyttiin myös, kuinka monta tuntia he olivat viikon ajan nukkuneet öisin.

Tuloksista selvisi, että avioparit, jotka nukkuivat enemmän kuin tavallisesti, vastasivat todennäköisemmin kyseisenä päivänä olevan myös onnellisia ja tyytyväisiä avioliitossaan. Pariskuntien keskimääräinen ja normaali unen määrä oli alle kahdeksan tuntia yössä.

Pitkillä unilla vaikutus erityisesti miehiin

Tutkijoille selvisi myös, että pitkien yöunien vaikutukset näkyivät erityisesti miehissä. Nimittäin niinä päivinä, jolloin miehet olivat myös nukkuneet normaalia enemmän, tunsivat he olonsa rauhallisemmiksi konfliktitilanteiden aikana. Esimerkiksi tiskaamattomat tiskit eivät saaneet parisuhteen miesosapuolia ärsyyntymään yhtä paljon, kuin tavallisesti.

Tuoreen tutkimuksen tulokset ovatkin erinomainen muistutus riittävän pitkien yöunien merkityksestä. Hyvin nukutuilla öillä on mittavia vaikutuksia terveytemme kannalta, mutta niiden tärkeys korostuu myös ihmissuhteissamme.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Asiat, joita liian vähäinen uni tekee iholle

Lue myös: Onko mustasukkaisuus parisuhteessa normaalin rajoissa? 5 paljastavaa merkkiä

Kilpailut

Uusimmat