Suomalaiskoomikko ennakoi Kingi-kohun – sananvapauden puolustus unohtui ”kansan” raivostuessa

15.01.2015 08:53 -

Stand up -koomikko ja tv-kasvo Jukka Lindström kirjoitti viikko sitten osuvasti Charlie Hebdonin toimituksen terrori-iskusta ja sananvapauden puolustamisesta. Jostain syystä iltapäivälehdissä kuitenkin unohtui sananvapauden puolustaminen lauantaina esitetyn Kingi-sketsiohjelman kohdalla. 

Ranskalaisen satiirilehti Charlie Hebdonin toimitukseen hyökättiin keskiviikkona 7. tammikuuta. Toimitukseen kohdistunut isku vaati 12 henkeä. Isku pysäytti yhteiskunnallista stand up -komiikkaa esittävästä ryhmästä sekä Noin viikon uutiset -ohjelmasta tutun Jukka Lindströmin.

– Itselleni se oli muistutus siitä, että satiirikoilla ja koomikoilla on valtaa, heitä pelätään ja joskus heidät myös halutaan vaientaa. Teko onkin nähty törkeänä hyökkäyksenä sananvapautta vastaan, Lindström kirjoittaa Facebook-sivuillaan.

Lindström huomasi, että sananvapauden puolustajia ilmaantui iskun myötä kuin sieniä sateella.

– Se on hyvä. Toivon, että samat ihmiset puolustavat sananvapautta myös sitten, kun jonkun kotimaisen koomikon vitsi osuu meille arkaan paikaan, aiheuttaa pikkuruisen turhan kohun ja iltapäivälehtien konstruoima "kansa" "raivostuu", Lindsröm jatkaa.

Vain viisi päivää myöhemmin viime lauantaina ”kansa” raivostui (ainakin iltapäivälehdistön mukaan) katsellessaan MTV:n Kingi-ohjelman avausjaksoa. Ohjelmassa Aku Hirviniemen esittämä sketsihahmo talloo suomenlipun näköistä palavaa lakanaa sammuksiin. Ohjelmasta tehtiin lehtien mukaan lukuisia rikosilmoituksia, jotka eivät kuitenkaan johtaneet poliisin mukaan syytteisiin.

//

Julkaisu käyttäjältä Jukka Lindström.

Kuva: Kuvakaappaus / Ampparit.com 
(Maria Rautio / Radio Nova, Charlie Hebdo) 

Kilpailut

Uusimmat