Talvikelit ovat tulleet Suomeen: Lue nämä faktat talvirenkaista ja niiden käytöstä

18.10.2013 15:00 -

Talvi- ja nastarenkaita saa ja tulisi käyttää aina, kun sää tai keli niin edellyttää. Liikkuva poliisi muistuttaakin, että nastarenkaita saa käyttää aina, kun liukas keli on todennäköinen. Talvirenkaita tulee käyttää joulukuun alusta helmikuun loppuun.

Trafi painottaa, että olennaista liikenneturvallisuuden kannalta on se, että autossa on hyväkuntoiset renkaat, joissa on reilusti kulutuspintaa eikä niiden valmistamisesta ole kulunut kohtuuttoman kauan. Yli 5 vuotta vanhojen renkaiden omistajien kannattaakin tarkistaa, etteivät renkaat ole kovettuneet käyttökelvottomiksi.

Nastarenkaat ovat kiistatta kitkarenkaita turvallisempia vain jäisellä tiellä, jolloin jarrutusmatka lyhenee selvästi. On hyvä muistaa, että sileällä jäällä, etenkin kun se on märkä, pito on kaikilla renkailla huono.

Hyväkuntoisilla nastarenkailla pito ei kuitenkaan heikkene yhtä paljon kuin muilla renkailla.

Lumella sekä kuivalla tai märällä asvaltilla hyvät renkaat, olivat ne sitten nastat tai kitkat, ovat liikenneturvallisuusnäkökulmasta yhtä toimivia. Talviliikenteen turvallisuuden näkökulmasta nasta-kitka-keskustelua olennaisempaa on kuitenkin se, että kuljettaja tunnistaa, onko tie märkä vai jäinen.

Ympäristöperustein valinta kohdistuu kitkarenkaisiin, mm. vähäisemmän melun vuoksi. Kitkarenkaiden käyttö vähentää myös ihmisten terveydelle vahingollisia pienhiukkasia, koska kitkat eivät kuluta tienpintaa samalla tavoin kuin nastarenkaat.

Renkaanvaihtajan muistilista
Liikkuva poliisi muistuttaa, että talvirenkaiden vaihtoa suunnitellessa kannattaa seurata sääennustuksia ja miettiä omia ajoreittejä ja -ajankohtia sen mukaan.

Vinkkejä renkaidenvaihtoon:

- Huolehdi pulttien riittävästä kiinnityksesta

- Tarkasta ilmanpaineet, myös vararenkaasta. Tiedot oikeista ilmanpaineista löytyvät esim. auton huoltokirjasta

- Varmistu, että renkaassa on riittävästi kulutuspintaa. Lain vaatima minimikulutuspinta talvirenkaassa on 3 mm, mutta kulutuspinnan olisi hyvä olla vähintään 5-6 mm.

- Tarkista ajokeli ennakkoon

Ajokeli kannattaa tarkistaa Liikenneviraston keliennusteesta, www.liikennevirasto.fi/keliennuste. Keliennuste näyttää eri tiejaksojen tiesään ja ennustaa sen kehittymistä seuraavien 2–12 tunnin aikana.

Liikenneviraston etusivun kautta löytyy myös kelikamerakuvia kattavasti koko Suomesta.

Kuvat: Shutterstock

(Radio Nova, Liikennevirasto, Ilmatieteen laitos, Poliisi, Trafi)

Kilpailut

Uusimmat