Poliisi muistuttaa, että kesärenkaiden vaihtoa ei kannata kiirehtiä, vaikka keliolosuhteet sen nyt saattaisivatkin sallia.
Useimmat autoilijat pitävät toisiinsa noin sekunnin mittaista väliä. 100 km/h nopeudella se on noin 30 metriä. Käytännössä näin lyhyt turvaväli ei riitä, koska kaikki ihmiset eivät reagoi ärsykkeisiin yhtä nopeasti.
Ajokeli on tänään huono isossa osassa maata lumisateen vuoksi, kertoo Ilmatieteen laitos. Aluksi ajokeli on huono Etelä- ja Keski-Lapissa sekä Koillismaalla.
Ajokeli on tällä hetkellä huono liukkauden vuoksi Etelä- ja Keski-Suomessa, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Lisäksi jalankulkijoita varoitetaan liukkaista pinnoista Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Päijät-Hämeessä.
Yöllä lounaasta saapunut sadealue tupruttaa sakeasti lunta monin paikoin, kun työmatkaliikenne alkaa.
Suomeen saapuu lännestä voimakas matalapaine, jonka yhteydessä tuulet voimistuvat merialueilla myrskylukemiin. Sateet tulevat sekä vetenä että lumena, jolloin lumi- ja räntäsade huonontavat osassa maata ajokeliä, muistuttaa Ilmatieteen laitos.
Ajokeli on tai muuttuu erittäin huonoksi tänään maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen sekä sään lauhtumisen vuoksi, muistuttaa Ilmatieteen laitos.
Etelä-Suomeen saapuu lauantain vastaisena yönä sakea lumipyry, jonka johdosta ajokeli muuttuu erittäin huonoksi. Aiemmin ennakoidut myrskytuulet jäävät lauantaina selvästi Suomen eteläpuolelle.
Talvi tulee ja se tarkoittaa sitä, että ajokelit voivat vaihtua nopeastikin. Aamun leuto sää voi illan tullen vaihtua sakeaksi lumipyryksi. Liikenneturva muistuttaa, että jokaisen kuljettajan on aika vaihtaa ajotapa ja -nopeus vuodenajan ja kelin mukaiseksi.
Talvirenkaiden vaihto on ajankohtaista. Tiet ovat jatkossa yhä useammin paikoittain jäisiä yön jälkeen. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että kuljettajat arvioivat kelin usein vähemmän liukkaaksi kuin se todellisuudessa on.
Syvä matalapaine liikkuu tiistain ja keskiviikon aikana maan itäosien yli pohjoiseen tuoden mukanaan lumisateita. Samalla pohjoistuuli voimistuu hyvin puuskaiseksi ja sää kylmenee koko maassa.
Ajokeli on tänään huono suuressa osassa maata, varoittaa Ilmatieteen laitos. Autoilua vaikeuttavat lumi- ja räntäsade sekä jäätyvät tienpinnat.
Ilmatieteen laitoksen 20. maaliskuuta tekemän ennusteen mukaan voimakas matalapaine liikkuu perjantaina Suomen yli itään. Samaan aikaan lämpenevä sää tekee teistä vaarallisen liukkaat.
Hiihtolomat alkavat koko maassa melko lauhassa säässä. Lunta on hiihtolomien alkaessa maan etelä- ja keskiosissa harvinaisen vähän, kertoo Ilmatieteen laitos.
Suomen säähän jo pitkään vaikuttanut korkeapaine on väistymässä ainakin tilapäisesti idemmäksi, jolloin olosuhteet muuttuvat Suomen alueella sateille suotuisammiksi, muistuttaa Ilmatieteen laitos.
Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan perjantaina 10. tammikuuta sataa maan eteläosassa lunta. Ajokeli muuttuu paikoin erittäin huonoksi, joten autoilijoiden on syytä varautua talvisiin ajokeleihin.