Lumisade huonontaa myös ajokeliä perjantaina sekä lauantaina.
Talvinen ajokeli voi yllättää tielläliikkujat.
Paikoin varoitukset ovat vakaviakin.
Ajokeli on huono nyt ympäri maata.
Poliisi muistuttaa, että kesärenkaiden vaihtoa ei kannata kiirehtiä, vaikka keliolosuhteet sen nyt saattaisivatkin sallia.
Useimmat autoilijat pitävät toisiinsa noin sekunnin mittaista väliä. 100 km/h nopeudella se on noin 30 metriä. Käytännössä näin lyhyt turvaväli ei riitä, koska kaikki ihmiset eivät reagoi ärsykkeisiin yhtä nopeasti.
Ajokeli on tänään huono isossa osassa maata lumisateen vuoksi, kertoo Ilmatieteen laitos. Aluksi ajokeli on huono Etelä- ja Keski-Lapissa sekä Koillismaalla.
Ajokeli on tällä hetkellä huono liukkauden vuoksi Etelä- ja Keski-Suomessa, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Lisäksi jalankulkijoita varoitetaan liukkaista pinnoista Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Päijät-Hämeessä.
Yöllä lounaasta saapunut sadealue tupruttaa sakeasti lunta monin paikoin, kun työmatkaliikenne alkaa.
Suomeen saapuu lännestä voimakas matalapaine, jonka yhteydessä tuulet voimistuvat merialueilla myrskylukemiin. Sateet tulevat sekä vetenä että lumena, jolloin lumi- ja räntäsade huonontavat osassa maata ajokeliä, muistuttaa Ilmatieteen laitos.
Ajokeli on tai muuttuu erittäin huonoksi tänään maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen sekä sään lauhtumisen vuoksi, muistuttaa Ilmatieteen laitos.
Etelä-Suomeen saapuu lauantain vastaisena yönä sakea lumipyry, jonka johdosta ajokeli muuttuu erittäin huonoksi. Aiemmin ennakoidut myrskytuulet jäävät lauantaina selvästi Suomen eteläpuolelle.
Talvi tulee ja se tarkoittaa sitä, että ajokelit voivat vaihtua nopeastikin. Aamun leuto sää voi illan tullen vaihtua sakeaksi lumipyryksi. Liikenneturva muistuttaa, että jokaisen kuljettajan on aika vaihtaa ajotapa ja -nopeus vuodenajan ja kelin mukaiseksi.
Talvirenkaiden vaihto on ajankohtaista. Tiet ovat jatkossa yhä useammin paikoittain jäisiä yön jälkeen. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että kuljettajat arvioivat kelin usein vähemmän liukkaaksi kuin se todellisuudessa on.
Syvä matalapaine liikkuu tiistain ja keskiviikon aikana maan itäosien yli pohjoiseen tuoden mukanaan lumisateita. Samalla pohjoistuuli voimistuu hyvin puuskaiseksi ja sää kylmenee koko maassa.
Ajokeli on tänään huono suuressa osassa maata, varoittaa Ilmatieteen laitos. Autoilua vaikeuttavat lumi- ja räntäsade sekä jäätyvät tienpinnat.