Selvitys paljastaa: Tätä asiaa autoilijat pitävät erityisen vaikeana asiana suojatiellä

05.05.2013 17:52 -

Jalankulkijoista jopa puolet kokee, ettei suojatietä ylittävälle anneta tietä. Autoilijat taas kertovat usein hankaluuksista havaita kävelijöitä ja pyöräilijöitä.

Liikenneturva ja autoalan järjestöt kehottavat kaikkia liikkujia tarkkaavaisuuteen suojateillä.

Liikenneturvan aikaisemmin julkaistuissa selvityksissä yli puolet jalankulkijoista kertoi autojen harvoin pysähtyvän, kun jalankulkija on aikeissa ylittää kadun suojatietä pitkin. Kuljettajan on lain mukaan kuitenkin varauduttava siihen, että hän voi tarvittaessa pysähtyä ennen suojatietä. Autoilijan on annettava tietä jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille.

Myös jalankulkijan on suojatielle astuessaan oltava varovainen ja otettava huomioon lähestyvän ajoneuvon etäisyys ja nopeus. On turvallisinta ajatella, että suojateillä kaikilla liikkujilla on vain velvollisuuksia.

Liikenneturvan mukaan suojatieturvallisuuden parantamiseksi on tehtävä pitkäjänteistä, johdonmukaista ja eri tahojen yhteistyötä hyödyntävää kampanjointityötä. Suojatieturvallisuus paranee yhdessä - toiset huomioon ottavaa liikenteen kulttuuria tukien.

Aikaisemmissa selvityksissä on myös tullut esiin, että valtaosalla autoilijoista on ollut hankaluuksia jalankulkijoiden havaitsemisessa. Tilanteita joissa jalankulkijaa on vaikea havaita, sattui autoilijoista 38 % mukaan usein ja joka toisen vastaajan (50 %) mukaan vähintäänkin joskus.

Erityisen huolestuttavaa on, että kyselytutkimukseen vastanneista 68 prosenttia piti suojatien eteen pysähtyneen auton ohittamista pysähtymättä yleisenä ilmiönä liikenteessä. Myös monet autoilijat pitävät tätä tilannetta erityisen vaikeana, sillä he kokevat, että antamalla tietä jalankulkijalle he voivat tahtomattaan altistaa tämän onnettomuudelle.

Tiedot selviävät Liikenneturvan TNS gallupin kautta keräämästä kyselystä, jossa selvitettiin mielipiteitä ja kokemuksia suojatiekäyttäytymisestä ja -turvallisuudesta. Kysely tehtiin joulukuussa 2011 ja siihen vastasi 1426 suomalaista.

Tarkkana suojatiellä -päivää vietetään Radio Novassa maanantaina 6.5 yhdessä Liikenneturvan ja autoalan järjestöjen kanssa.

Tarkkana suojatiellä -päivä on osa YK:n kansainvälistä liikenneturvallisuusviikkoa 6.5.-12.5.2013. Liikenneturvallisuusviikolla tuodaan esiin erityisesti jalankulkijoiden turvallisuutta.

Lue lisää päivästä

(Radio Nova, Liikenneturva, Poliisi)

Kilpailut

Uusimmat