Liukkaus yllättää myös mopoilijat - huomioi nämä asiat

27.10.2012 13:12 -

Syksyn liukkaat yllättävät autoilijoiden lisäksi helposti myös mopoilijat. Liukkaalla kelillä kaksipyöräisten riskinä on kaatuminen. Joka kolmas henkilövahinko mopolla sattuu syyskuun ja joulukuun välisenä aikana.

Mopoilijankin tulee varautua syksyn keleihin sopivilla renkailla ja kelin huomioon ottavalla ajotavalla.

- Moni laittaa mopon syksyn tullessa talviteloille. Jos mopoa kuitenkin ajetaan talvella, on siinä oltava talvikäyttöön sopivat renkaat, toteaa liikenneturvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara Liikenneturvasta.

Autossa talvirenkaat ovat pakolliset joulukuun 1. päivästä lähtien. Asetuksessa ajoneuvojen käytöstä tiellä sanotaan, että myös mopossa on joulu-, tammi- ja helmikuussa käytettävä talvikäyttöön sopivia, karkeakuvioisia renkaita. Käyttövelvoite koskee kaikkia mopoja. Mopojen renkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee olla läpi vuoden vähintään 1,0 mm.

Kesällä käytettävät katurenkaat eivät sovi asetuksen eivätkä ominaisuuksiensa puolesta talvikäyttöön. Mopoon saa myös nastoitettuja talvirenkaita. Sileälle jäälle ne antavat parhaimman pidon. Jarrutettaessa etupyörän lukkiutuminen johtaa mopolla ja muilla kaksipyöräisillä helposti kaatumiseen.

Ajotapa talvikeliin sopivaksi

Liukkaiden tullessa mopoilijan on hyvä kiinnittää huomiota ajotapaansa ja miettiä, onko välttämätöntä ajaa liukkaalla kelillä. Erityisesti aamuisin tien pinta saattaa olla paikoitellen jäässä.

-Ennakointi ja alhainen nopeus ovat entistä tärkeämpiä. Pimeys tuo omat haasteensa liikenteeseen. Mopoilijan tulisikin tarkistaa ajovalojensa kunto, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Mopoilu on yleistynyt Suomessa voimakkaasti viime vuosina. Rekisteröityjä mopoja on noin 250 000. Vuonna 2009 kuoli 11 ja loukkaantui 1124 mopoilijaa. Mopoilijoiden liikennekuolemien määrä on pysynyt viime vuodet lähes samana, mutta loukkaantuneiden määrä on 2,5-kertaistunut kymmenen viime vuoden aikana.

(Radio Nova, Liikenneturva, Poliisi)

Kilpailut

Uusimmat