Kevyen liikenteen onnettomuusriski nyt huipussaan - jalankulkija muista nämä asiat

24.10.2012 21:14 -

Pimeys ja sen lisänä sade vaarantavat jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta ilman oikeaoppisia varusteita.

Kevyen liikenteen onnettomuusriski on pimeällä vähintään kaksi kertaa niin suuri kuin valoisana aikana. Heijastimet ja valot pienentävät riskia huomattavasti.

Tieliikennelain mukaan jalankulkijan on yleensä aina käytettävä asianmukaista heijastinta pimeän aikana tiellä liikkuessaan. Heijastimet kiinnitetään siten, että lähestyvän ajoneuvon kuljettaja näkee jalankulkijan, olipa tämä ylittämässä tietä tai kulkemassa tietä pitkin.
 
Valaisemattomalla tiellä ilman heijastinta kulkevalla jalankulkijalla on yli 10-kertainen riski joutua onnettomuuteen verrattuna heijastinta käyttävään kulkijaan. Heijastimen käyttö on tärkeää myös taajamassa.

Pyöräilijä itse näkee paremmin ajoreittinsä vaaroineen ja hän myös näkyy muulle liikenteelle paremmin valojen ansiosta. Pyörään on muistettava laittaa toimivat valot ja pyörän heijastimien kunto on syytä tarkistaa. Valoja on käytettävä pimeällä ajettaessa, muuten rapsahtaa sakko. Pyörästä tulee löytyä myös etu- taka- ja poljinheijastimet sekä pinnojen sivuheijastimet.

(Radio Nova, Poliisi)

Kilpailut

Uusimmat