Kuva: Mikko Räsänen

Aki Linnanahde kirjoitti kirjan Jere Karalahdesta: "Jere halusi kertoa kaiken ja puhdistaa pöydän"

05.10.2017 16:30 - Mikko Räsänen

Jere Karalahden elämäkerta ilmestyy huomenna. Kirjan kirjoittanut Aki Linnanahde odottaa unetonta yötä.

Radio Novan Aamua juontava Aki Linnanahde tunnetaan kovana urheilumiehenä. Huomenna hän tekee kuitenkin kokonaan uuden aluevaltauksen debytoidessaan elämäkertakirjailijana, kun Linnanahteen kirjoittama Jere Karalahden elämäkertakirja Jere ilmestyy.

Linnahde jännittää huomista päivää enemmän kuin ehkä mitään työhön liittyväänsä tätä ennen.

- Veikkaan, että edessä on uneton yö, hän myöntää.

-  Tämä on tähänastisen urani ylivoimaisesti henkilökohtaisin työni. Television talk show'ssa tai radion aamuohjelmassa olen aina osa isoa tiimiä. Jos siinä menee jotain pieleen, niin aina tulee uusi jakso, jossa voi yrittää suoriutua paremmin. Tämä kirja on kuitenkin yksittäinen iso juttu, jonka voi tehdä vain kerran. Uutta yritystä ei tule.

- Ja nyt puhutaan vielä Jeren kaltaisesta hahmosta, joka saa aikaan sen, että kirjaan liittyy paljon odotusarvoja. Huominen onkin tähänastisen työurani jännittävin päivä. 

Kalarahden ja Linnanahteen kirjaprojekti sai alkunsa pari vuotta sitten.

- Kyllä minä ja Jere olemme tienneet toisemme jo pitkään. Olen haastatellut Jereä monet kerrat urani alkuvuosina toimiessani urheilutoimittajana. Pari vuotta sitten tutustuimme paremmin yhteisen työprojektin kautta.

- Jereen tutustuessa ei pitänyt olla Einstein, kun ymmärsi, että tässä olisi kaikki kirjan ainekset koossa. Jere omalle tyylilleen uskollisena sulatteli asiaa tosi pitään. Yksi kaunis päivä hän sitten sanoi, että "tehdään se". Sen jälkeen asiat alkoivat edetä nopeasti, ja sanotaanko niin, että kustantajakin löytyi tosi nopeasti. 

Karalahden ja Linnanahteen välille syntyi nopeasti vahva molemminpuolinen luottamus. 

- Ensimmäinen konkreettinen asia, mitä teimme kirjahankkeen tiimoilta yhdessä oli yhteinen mökkiviikonloppu. Vietimme sen vichyn ja terveellisen grilliruuan merkeissä. Puhuimme ihan koko ajan ja viikonlopun jälkeen minulla oli nauhoitettua haastatteluaineistoa 20 tunnin edestä. 

- Tuon reissun jälkeen minulle oli täysin selvää, että Jere todellakin haluaa olla avoin. Sitä arvostan todella paljon, koska se on mielestäni ainoa oikea tapa tehdä tällaista kirjaa.

Linnanahde halusi myös haastatella ihmisiä Karalahden elämän varrelta ja kuulla, miten läheltä seuranneet ovat nähneet elämän käänteet.

- Jere sanoi kaikille haastattelemilleni, että kertokaa asiat rehellisesti juuri niin kuin ne ovat menneet. Tuon ohjeistuksen jälkeen tarinaa sitten alkoikin tulla.

Linnanahde kokee, että kirjahanke oli alusta lähtien Jerelle todella tärkeä.

- Jerellä on ollut aina se linja, ettei hän ole useinkaan lähtenyt kommentoimaan häneen liittyviä kohuja. Nyt hän vihdoin kertoo oman puolensa kaikista tarinoista. Hän myös paljasti ihan hirveästi asioita, mitä ei ollut julkisesti tiedossa. Hän todella halusi puhdistaa pöydän kaikesta.

Kirjasta ei tullut mitään fanikirjaa, vaan siellä kerrotaan myös elämän nurjasta puolesta. Monet tarinoista eivät ole iloisia tai kauniita.

- Jere antoi minulle niin vapaat kädet, etten oikein voi edes käsittää sitä. Jeren luonne vain on sellainen. Että kirjasta tulisi riittävän kriittinen ja siloittelematon, hän ei halunnut siitä puuttua tekemiseeni.

Lopputuloksen Karalahti on luonnollisesti lukenut. 

- Jeren kommentti oli, että "onhan tämä aika raju paketti". 

Kirja ilmestyy huomenna ja Jere Karalahti on siihen liittyen Radio Novan Aamussa Minna Kuukan haastattelussa 08.30. Siitä alkaa mediapyöritys, joka tullee kestämään pitkään. Linnanahde ei tuota pyöritystä pelkää. Hänelle suurin ponnistus oli jo itse kirjan tekeminen.

- Olen kyllä perusluonteeltani ollut aina ahkera ja kova tekemään erilaisia töitä, mutta kyllä tämä oli kova työrupeama. Esimerkiksi viime syksynä vedin samaan aikaan aamuradiota, tuotin Arman Alizadin talk show'ta ja kirjoitin tätä kirjaa. Kalenteriin piti joka viikko pystyä löytämään hemmetin paljon tunteja tämän tekemiseen.

- Päiväni sujuivat niin, että heräsi 04.40, menin tekemään aamuradiota. Sitten hyvä lounas ja pienet päiväunet, ja sitten kirjoittamista. Siitä yritin koko ajan pitää kiinni, että joka ilta jää edes vähän aikaa perheelle.

Kaiken muun Linnanahde joutuikin karsimaan elämästään. 

- Omasta treenaamisesti piti aikataulusyistä luopua lähes kokonaan. Kaveritkin jäivät, ja ylipäätään monet niistä asioista, mitkä olivat osa normaalia elämääni. Olen aina esimerkiksi tykännyt käydä Suomen saunaseuralla saunomassa, mutta nyt en ole vuoteen ehtinyt sinnekään. 

Linnanahteen suurin työ on nyt tehty. Karalahden osalta suurin pyöritys alkaa vasta huomenna kirjan ilmestymisen myötä.

Mitä elämäkertakirja tekee Jere Karalahden julkisuuskuvalle? Nähdäänkö hänet kirnan myötä pahana poikana, sympaattisena renttuna, olosuhteiden uhrina vai jonain muuna? 

- En osaa sanoa tuohon oikein mitään. Haluan oikeastaan jättää tulkinnan jokaiselle lukijalle. Ei ole minun asiani kommentoida tuota. 

Jere Karalahti
Radio Novan Aamussa
Perjantaina 6.10. klo 08.30

Kilpailut

Uusimmat