Kuva: Shutterstock
Lihavuuslääkkeiden käyttö jatkaa huimaa kasvua - tutkijat huolissaan hoitotulosten kestosta
Vaikka lihavuuslääkkeiden käyttö kasvaa, tiedetään hoidon vaikuttavuudesta tosielämässä vielä vain vähän.
Vuonna 2024 yli 75 000 suomalaista käytti lihavuus- tai painonhallintalääkkeitä, kertoo Kela. Käyttäjämäärä kasvoi viidenneksellä edellisvuodesta.
Eniten käytetty lääkeaine oli semaglutidi, jonka käyttö oli lähes kokonaan omakustanteista eli henkilöillä ei ollut lääkekorvausoikeutta diabeteksen hoitoon. Nykyisistä lihavuuslääkkeistä vain osasta voi saada lääkekorvauksia lihavuuden hoitoon.
Semaglutidia käytti viime vuonna lähes 60 000 henkilöä.
– Lihavuuslääkkeiden käyttö kasvaa hurjaa vauhtia, ja se voi tulevaisuudessa tulla kalliiksi yhteiskunnalle. Samalla lihavuuden hoitamatta jättäminen aiheuttaa myös merkittäviä kustannuksia ja terveyshaittoja, toteaa Kelan erikoistutkija Heini Kari.
Esimerkiksi vastikään Suomen markkinoille tulleen Wegovy-lihavuuslääkkeen kuukausiannos suositellulla ylläpitoannoksella maksoi toukokuussa 2025 lähes 300 euroa.
Pysyvä painonhallinta lihavuuslääkkeiden avulla vaatisi nykytiedon valossa pitkäaikaista tai pysyvää lääkitystä yhdistettynä elintapahoitoon. Silti jopa puolet lopettaa lääkityksen ensimmäisen vuoden aikana.
– Jos lihavuuslääkkeen käytön lopettaa, paino monesti lähtee nopeasti nousemaan takaisin. Lääkäreiden ja käyttäjien olisi tärkeä tiedostaa, että tutkimusnäytön perusteella näitä lääkkeitä pitää yleensä käyttää pitkäaikaisesti, painottaa Kelan asiantuntijalääkäri, dosentti Pia Pajunen.
Lihavuuslääkkeiden pitkäaikaisvaikutukset ovat vielä osin epäselviä. Suuri osa lihavuuslääkkeiden tehosta kertovasta tutkimustiedosta on peräisin lääkeyhtiöiden tekemistä kliinisistä tutkimuksista, joita vaaditaan myyntiluvan saamiseksi.
– Meillä ei tosiasiassa ole mitään tutkimus- tai seurantatietoa siitä, miten lihavuuslääkkeiden käyttö toteutuu tosielämässä tai mitä hoidolla väestötasolla saavutetaan. Tarvitsemme kipeästi Suomesta tällaista tutkimustietoa päätöksenteon tueksi, sanoo Pia Pajunen
Lue myös: Mikä kesäkukka sopii paahteeseen, mikä kestää viileämpiä öitä? Näillä vinkeillä saat kukat kestämään
Lue myös: Onko sinussa kevättietäjän vikaa? Testaa visassa, kuinka hyvin tunnet kevään merkit
Lue myös: Pisan Täyssinän rauhan rajakivet täyttävät 430 vuotta - lahjaksi saavat etanolikylvyn
Lähde: Kela