Kuva: Shutterstock

Kuolleet pakarat vaanivat istumatyöläistä - katso miten ehkäiset vaivaa

17.06.2024 13:15 - Nina Turunen

Kuolleen pakaran syndrooman voi tunnistaa puutuneesta takapuolesta.

Liiallisella istumisella on lukuisia terveyshaittoja, joista yksi on niin kutstuttu kuolleen pakaran syndrooma. Moni saattaa istua paikallaan niin paljon, että takapuoli kirjaimellisesti nukahtaa. Kuolleen pakaran syndroomalla tarkoitetaan tilaa, jossa gluteus medius tulehtuu ja unohtaa toimia normaalisti, kerrotaan Huffpostissa

- Liian pitkä istuminen voi rajoittaa verenkiertoa ja aiheuttaa pakaralihaksen muistinmenetystä, mikä voi johtaa lonkkakipuihin, alaselkäkipuihin ja nilkkaongelmiin. Pakarat eivät enää aktivoidu kunnolla, vaikka suoritettaisiin niihin kohdistuvia harjoituksia, kertoo kuntovalmentaja ja terveyskirjailija Donovan Green. 

Pakaralihaksia ei ole suunniteltu kestämään painoa pitkiä aikoja. Kun istumisaikaa kertyy paljon, kehon kyky käyttää voimantuottoon tarkoitettuja pakaralihaksia katoaa juuri silloin kun niitä tarvitaan. 

Vaivan ensisijainen syy on passiivisuus, eli runsas istuminen, mutta myös lantion lihaskireys on yksi syy kuolleen takapuolen oireyhtymään.

Paras tapa ehkäistä kuolleita pakaroita on pitää huolta aktiivisuudesta ja terveydestä. Jos istuu pitkiä aikoja, kannattaa pitää useita taukoja, jossa nousee seisomaan, venyttelemään ja kävelemään, jotta pakaralihakset säilyvät aktiivisena koko päivän. 

- Hyvä sääntö on muistaa, että jokaista istumistuntia kohden sinun on käytettävä 10 minuuttia seisomista ja liikkumista aktivoidaksesi ja estääksesi takapuolen lihakset nukahtamasta, sanoo liikunta-alan ammattilainen Jeff Bell Huffpostille. 

Pakaralihasten säännöllinen treenaaminen ja aktivointi ovat kaikkein tärkeimmässä roolissa syndrooman ennaltaehkäisyssä. Kiropraktikko Lily Friedmanin mukaan erilaiset kyykky- ja askelmaliikkeet ovat parhaita liikkeitä pakaralihasten aktivoimiseen. Myös venyttely ennen liikuntasuoritusta ja sen jälkeen on myös tärkeää. 

Lue myös: Tutkijat havaitsivat istumisen vähentämisen vaikuttavan verenpaineeseen jo tietyn ajan jälkeen

Lue myös: Portaiden kävelemisellä on lukuisia terveyshyötyjä

Lue myös: Runsaasti kasviksia syövät tyytyväisempiä seksielämäänsä, tutkimus paljastaa

Lähde: Huffpost

Kilpailut

Uusimmat