Kuva: Shutterstock

Voiko sydämen vajaatoiminnan havaita älypuhelinsovelluksella? Ehkä pian, selvisi Turun yliopistossa

14.04.2024 13:15 - Minttu Tikkanen

Aiemmin sydämen vajaatoiminta on voinut olla hankala tunnistaa moninaisista oireista johtuen.

Sydämen vajaatoiminta voi pian paljastua jopa älypuhelinsovelluksen kautta, selvitettiin Turun yliopistossa.

Turun yliopiston tekemien tutkimusten mukaan älypuhelimen sisäänrakennetut liikeanturit pystyvät havaitsemaan sydämen liikkeen aiheuttamia paikallisia värähtelyjä. Älypuhelin voi onnistua tallentamaan sellaisetkin värähtelyt, joita lääkäri ei voi kuulla stetoskoopin avulla. Menetelmä on ollut kehityksessä jo 10 vuoden ajan yhteistyössä Turun ylipiston tutkijoiden ja CardioSignal-sovelluksen kanssa.

Älypuhellinsovelluksen avulla tehtyä sydämen vajaatoiminnan diagnosointia on tutkittu nyt Suomessa Turun ja Helsingin yliopistollisissa sairaaloissa sekä Yhdysvalloissa Stanfordin yliopistollisessa sairaalassa. Tutkimukseen osallistui noin tuhat henkilöä, joista noin 200 henkilöllä oli sydämen vajaatoimintaa. Tutkimuksessa havaittiin, että sydämen vajaatoiminnasta kärsivillä oli tyypillisiä muutoksia älypuhelimella kerätyssä liikesensoridatassa. Tämän tiedon pohjalta tutkimuksessa onnistuttiin tunnistamaan lähes kaikki sydämen vajaatoimintaa sairastavat potilaat tutkittavien joukosta. 

- Uudella menetelmällä saadut tulokset ovat lupaavia, ja se voi tulevaisuudessa helpottaa sydämen vajaatoiminnan toteamista, kommentoi tiedotteessa toinen tutkimuksen pääkirjottajista, kardiologi ja kardiovaskulaarilääketieteen professori Antti Saraste Turun yliopistosta.

Moninaiset oireet haittaavat diagnosointia

Aiemmin sydämen vajaatoiminnan tunnistaminen on saattanut usein olla hankalaakin, sillä moni ei välttämättä osaa yhdistää sen oireita kuten väsymystä, hengenahdistusta tai turvotusta juuri sydämen vajaatoimintaan, sillä ne voivat kieliä monesta muustakin vaivasta. 

Uusien tutkimustulosten valossa näyttää, että tulevaisuudessa sydämen vajaatoimintaa voi olla helpompaa diagnosoida ja riskiryhmäläisiä seurata jopa etäyhteydellä. Tämä helpottanee terveydenhuollon rajallisia resursseja. 

- Perusterveydenhuollossa on hyvin rajalliset työkalut sydämen vajaatoiminnan havaitsemiseen. Voimme luoda täysin uusia hoitomalleja riskiryhmien etäseurantaan sekä jo diagnosoitujen potilaiden seurantaan sairaalahoitojakson jälkeen, kommentoi CardioSignalin perustajajäsen ja toimitusjohtaja, kardiologi Juuso Blomster.

Sydämen vajaatoiminta vaivaa jopa kymmeniä miljoonia ihmisiä. Se on tila, jossa sydän ei pysty normaalilla tavalla hoitamaan tehtäväänsä eli pumppaamaan verta elimistöön.

Lue myös: Kansalaisaloite eutanasian laillistamisesta etenee eduskuntaan - kerännyt jo 50 000 allekirjoitusta

Lue myös: Kuolleisuusluvut kääntyivät viime vuonna nousuun - ainaisten syiden joukossa selvästi yksi uusi

Lue myös: Rokote tyypin 1 diabetesta vastaan otti askeleen eteenpäin

Lähde: Turun yliopisto

Kilpailut

Uusimmat