Kuva: Shutterstock

Osterien ruokamyrkytysepidemia puhuttaa - lue, mitkä Suomessa eniten aiheuttavat ruokamyrkytyksiä

05.03.2023 08:15 - Minttu Tikkanen

Suomessa ruuan valmistushygienia on yleisesti ottaen hyvä.

Helsingissä jyllää tällä hetkellä oikea ruokamyrkytysten aalto, jossa suurin osa tapauksista on yhdistettävissä ostereihin. Suomessa yleishygienia ruuanlaitossa ja ravintoloissa on hyvä, mutta silti Suomessakin tasaisesti ruokamyrkytyksiä saadaan.

Ruokavirasto listaa sivuillaan, mitkä tuotteet Suomessa yleisimmin aiheuttavat ruokamyrkytyset. 

Kalatuotteet ja merenelävät ovat kuin ovatkin tilastossa korkealla. Vuosina 2019-2020 niistä on ruokamyrkytyksen saanut vuodessa 90-160 ihmistä. Vuonna 2021 luku oli poikkeuksellisen alhaalla, kun ruokamyrkytyksen sai vain 16 henkilöä.

Ruokaviraston taulukon mukaan vuosina 2019-2021 lihatuotteista on vuosittain saanut ruokamyrkytyksen 13-42 ihmistä, vaikka lihatuotteet ovat yleensä helppoja pilaantumaan. Myöskään maitotuotteet eivät olleet korkealla aiheuttajien listalla, ne sairastuttavat vuosittain vain kymmenkunta ihmistä tai vähemmän.

Kasviksista ruokamyrkytyksen on viime vuosina saanut joitain kymmeniä ihmisiä vuodessa, mutta 2021 tilasto pomppaa peräti 900 ihmiseen vuodessa. Usein erityisesti ulkomaisten kasvisten kohdalla ongelma voi liittyä niiden heikkoon pesuun ennen valmistamista. 

Suurin ryhmä on kuitenkin se, jossa ruokamyrkytyksen aiheuttaja ei koskaan selviä. Niitä on edelleen tapauksista valtaosa, vaikka tutkimukset kehittyvät. Vuosina 2020 ja 2021 ruokamyrkytyksen tuntemattomasta syystä sai lähes 400 ihmistä vuodessa. Vuonna 2019 luku oli kuitenkin vielä runsaasti korkeampi, 1290 ihmistä. Luku ei kuitenkaan viittaa siihen, että varsinaista muutosta olisi tapahtunut sittemmin, sillä 2019 on koko tilastossa poikkeuksellisen korkea.

Menneinä vuosina on myös ollut talousvesiepidemioita, esimerkiksi vuonna 2018 vedestä myrkytyksen sai liki 500 ihmistä ja vuonna 2015 puolestaan yli 700.

Lue myös: Kannattaako sokerilakko? Ovatko makeutusaineet myrkkyä? Ravitsemusterapeutti vastaa ikuisuuskysymyksiin

Lue myös: Arkiruoka voi olla helppoa, halpaa ja terveellistä - poimi parhaat vinkit

Kilpailut

Uusimmat