Kuva: Shutterstock

Nukutko tarpeeksi, mutta silti väsyttää? Asiantuntijat tietävät, missä ongelma voi piillä

13.12.2022 19:15 - Minttu Tikkanen

Huono unihygienia voi vaikuttaa myös unen laatuun.

Vaikka kuinka yrittäisi kömpiä peiton alle ajoissa saadakseen kahdeksan tunnin yöunet, tuntuu aamulla silti edelleen siltä kuin olisi hädin tuskin ummistanut silmiään. Monen unenlaatu on niin heikkoa, että tämä kuvaus pitää täysin paikkansa.

Asiantuntijat vertaavatkin katkonaista tai heikkoa unta ikään kuin roskaruokaan ja puhuvat siitä "roskaunena". Se näennäisesti täyttää nälkämme tai unentarpeemme, mutta todellisuudessa ei ravitse millään lailla. 

Ollakseen palauttavaa unen olisi syytä olla yhtäjaksoista eli esimerkiksi aamulla herätyskellon torkuttaminen ja vartin välein uudelleen herääminen ei todellisuudessa enää palauta kehoa ollenkaan.

Myös unihygienia eli nukkumiselle luodut olosuhteet ovat tärkeitä siinä, että palauttavaa unta on mahdollista nukkua. Makuuhuoneen valoisuus tai äänet saattavat katkaista unta, joten pimeydestä ja hiljaisuudesta kannattaa huolehtia. Huoneen oikea lämpötilakin on tärkeä.

Ennen nukahtamista kannattaa yrittää myös rauhoittua ja jättää kovat treenisuoritukset, sosiaaliset menot tai jännittävät elokuvat hieman aiemmalle illalle. Moni kokee myös puhelimen valon piristävän heitä haitallisesti ennen nukkumaanmenoa. Alkoholin unta heikentävä vaikutus on myös laajalti tiedossa. 

Heikosti palauttavasta unesta voivat kertoa melko selkeät oireet kuten väsymys, keskittymisvaikeudet, aivosumu, ärsyyntyneisyys, yöhikoilu tai kuumat aallot, ihon elottomuus tai lihaskivut, joihin kannattaa reagoida tekemällä muutoksia tottumuksiinsa. 

Lue myös: MTV: Liian vähäinen nukkuminen yhdistettiin riskitekijäksi jälleen uuteen vakavaan sairauteen

Lue myös: Yle: Väärin käytettynä melatoniini voi jopa pahentaa uniongelmia: "Voi aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia"

Lue myös: HS: Tutkimus osoittaa, kuinka monta tuntia unta yössä vaalii aivojen terveyttä tehokkaimmin

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat