Kuva: Shutterstock

HS: Kuntoilun kuningasliike herättää monissa vilunväristyksiä - onnistuuko sinulta?

26.10.2022 13:15 - Sanni Seppä

Tämä liike ei onneksi vaadi muita välineitä kuin oman kehon.

1930-luvulla syntyi treeniliike, joka herättää suuressa osassa kauhua. Yhdysvaltalaistutkija Royal H. Burpee mietti, miten ihmiset fyysistä kyvykkyyttä voisi testata yksinkertaisesti ja nopeasti, ja näin sai alkunsa tunnettu treeniliike burpee, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Liike on yksinkertaisuudesta huolimattaan raskas, eikä sen suorittaminen välttämättä herätä sen takia riemunkiljahduksia kuntosaleilla. Burpee on kuitenkin tehokas ja yleishyödyllinen liike, joka kannattaa opetella, sillä se vahvistaa kehoa kokonaisvaltaisesti. Liike laittaa monet nivelet kehossamme liikkeelle, jonka takia liike on niin raskas ja koko kehossa tuntuva suoritus. 

Fysioterapeutti Tommi Jalomäki sanoo, että burpeessa töitä pääsevät tekemään erityisesti ojentaja-, hartia-, rinta-, keskivartalo- ja pakaralihakset sekä etureidet ja pohkeet, jos mukana on hyppy. Myös syke nousee liikettä tehdessä helposti, jolloin myös hengitys- ja verenkiertoelimistöltä vaaditaan paljon. Royal H. Burpee kehitti soveltavan fysiologian tohtorin väitöskirjaansa varten eri liikkeitä, joilla pystytään testata fyysistä kuntoa. Yksi liikkeistä oli juurikin kuningasliike burpee. Myös liikkeen sisältämät monet eri asennot kuormittavat sydäntä, sillä hapentarve kudoksissa kasvaa, jolloin myös verta on toimitettava kaikkialle ympäri kehoa. 

Tämä teholiike ei katso aikaa eikä paikkaa, eikä vaadi mitään välineitä. Voit siis haastaa itsesi kokeilemaan Royal H. Burpeen pohdinnan tuloksena syntynyttä kuningasliikettä vaikka heti.

1. Laskeudu kyykkyasentoon ja laita kädet lattialle eteesi 

2. Vie jalat taaksepäin lankkuasentoon. 

3. Tuo jalkasi takaisin eteen. 

4. Nouse ylös. 

Lue myös: Trendiksi noussut laji näyttää kepeältä ja hauskalta, mutta kehittää uskomattoman monia lihaksia

Lue myös: Tiedätkö, mikä on "aktiivinen sohvaperuna"? Yleinen elämäntapa on luultua vaarallisempi terveydelle

Lue myös: 10 000 askeleen suositus ei olekaan paras mittari - enemmän väliä on yhdellä asialla

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat