Kuva: Shutterstock

Lopahtavatko voimasi aina iltapäivällä? Asiantuntijoiden 14 neuvoa iltapäiväväsymyksen selättämiseen

22.06.2021 15:15 - Minttu Tikkanen

Kärsitkö iltapäiväväsymyksestä? Kokeile näitä temppuja.

Monelle iskee tehokkaasta aamusta ja hyvistä yöunista huolimatta käsittämätön väsymys iltapäivän tunteina, yleensä lounaan jälkeen. Hetkellisesti kuppi kahvia saattaa piristää, mutta se voi myös viedä seuraavan yön unet. Womens Health -lehti listasi tutkittuja niksejä, jotka voivat auttaa pääsemään iltapäiväväsymyksen yli.

Näistä voi poimia itselleen toimivimmat:

1. Naura. Ei ole väliä mille naurat, se voi olla meemi tai jokin hauska elokuvakohtaus. Tutkimusten mukaan nauraminen kuitenkin nostaa sydämen sykettä ja siten myös energiatasoa. Nauraminen myös lievittää stressiä ja vapauttaa kehoon endorfiineja.

2. Mene kävelylle. Jos silmät alkavat turtua läppärin tuijottamiseen, voi hetken kävely piristää. Lenkin ei tarvitse olla pitkä tai raskas, 10-15 minuuttia riittää mainiosti. Tutkimusten mukaan liikunta piristää jopa enemmän kuin kofeiini.

3. Syö terveellinen ja ravitseva aamiainen, mutta pieni lounas. Aamiaisen kohdalla kannattaa satsata proteiineihin, mutta jättää hiilihydraatit minimiin. Tutkimukset osoittavat ravitsevan aamiaisen tuottavan energiaa tasaisesti päivän mittaan. Jos taas aamiaisella syö runsashiilihydraattisen aterian, voi seurata korkea piikki verensokeritasoihin, joka myöhemmin romahtaessaan näkyy väsymyksenä.

4. Treenaa keskellä päivää. Aina työpäivään ei ole mahdollista aikatauluttaa treenitaukoa, mutta mikäli se on mahdollista, sillä voi olla todella myönteisiä vaikutuksia. Urheilu muun muassa parantaa hapenottokykyä ja saa verenkierron vilkastumaan, mitkä molemmat auttavat energisenä pysymisessä.

5. Pureskele purkkaa. Tutkimuksissa on ilmennyt, että joillain purkan pureskelu voi pitää valppaana tai auttaa keskittymään. 

6. Kuuntele mieluista musiikkia. Jos alat tuntea olosi puutuneeksi, kuuntele jotakin lempimusiikkiasi. Erityisesti menevä ja tanssittava musiikki voi nostaa energiatasoja. 

7. Haistele jotakin sitruksista. Tutkimukset osoittavat sitruksen tuoksun saavan jotkut paremmalle tuulelle ja pystyvämmiksi. Muita virkistäviä tuoksuja on esimerkiksi piparminttu. 

8. Pidä taukoja pitkin päivää. Vaikka tehtävää olisi paljon, produktiivisin tapa ei silti ole istua hievahtamatta läppärin äärellä koko päivän ajan. Asiantuntijoiden mukaan aivot ovat vireimmillään 90 minuuttia, jonka jälkeen kannattaisi pitää pieni tauko, jotta aivot saavat levätä ja latautua.

9. Ota tehopäikkärit. Joskus väsymys on niin kokonaisvaltaista, että muusta kuin päiväunista ei tunnu olevan apua. Jos sinulla on mahdollisuus, salli itsellesi pieni lepohetki. Asiantuntijoiden mukaan 10-30 minuutin mittaisilla torkuilla on piristävä vaikutus. Sitä pidemmät unet jättävät olon vain tokkuraiseksi.

10. Juo riittävästi vettä. Vettä kannattaa hörppiä pitkin päivää, sillä tutkimukset osoittavat jo 1,5 prosentin vajeen veden saannissa uuvuttavan ja saavan keskittymisen herpaantumaan.

11. Siirry hetkeksi sivuun työpisteeltäsi. Jos et voi lähteä ulos, nouse ainakin hetkeksi pois työpöydän äärestä. Istahda hetkeksi toiseen huoneeseen tai katsele ikkunasta ulos. Myös lounas kannattaa syödä poissa tietokoneen luota. Tutkimuksen mukaan ne, jotka söivät lounaan poissa työpisteeltään, olivat muita rentoutuneempia. 

12. Meditoi. Edes hetken meditointi voi auttaa selkeyttämään ajatuksia ja vähentämään stressiä. Harjoituksen ei tarvitse olla pitkä, voit vaikkapa ladata puhelimeesi sovelluksen, joka tarjoaa esimerkiksi viiden minuutin mittaisia harjoitteita. 

13. Aikatauluta päiväsi vireytesi mukaan. Monet ovat aktiivisimmillaan aamupäivällä ja siksi eniten luovuutta tai keskittymistä vaativat tehtävät kannattaakin aikatauluttaa jo aamuun. Jos tietää vireystilansa laskevan iltapäivän mittaaan, voi iltapäivän tunneille suunnitella enemmän rutiininomaisia tehtäviä. 

14. Mene ulkoilmaan. Jos aika tai mahdollisuudet eivät riitä kävelylenkkiin, voit mennä muutamaksi minuutiksi edes seisomaan ulkoilmaan. Vaihtoehtoisesti voit avata ikkunan ja nuuhkia raitista ilmaa sitä kautta. Ulkoilman on todettu virkistävän ja nostavan energiatasoja.

Lue myös: Miksi olo on nuutunut ja vetämätön jatkuvasti? Arkiset syyt, jotka eivät johdu elintavoistasi

Lue myös: Älä anna helteen pilata yöunia - ammattilaisten vinkeillä nukut paremmin

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat