Kuva: Shutterstock

Milloin dieetille ei kannata ryhtyä? Asiantuntijan neuvo voi saada myös jojoilevan painon kuriin

12.01.2020 15:15 - Emmi Moilanen

Dieetillä on hyvä kiinnittää huomiota siihen, kuinka se vaikuttaa ihmissuhteisiisi ja henkiseen hyvinvointiisi.

Uuden vuoden alussa useat tekevät paluun kuntosalille ja lupaavat pitää tarkempaa huolta myös ruokavaliostaan. Osalla siintää haaveissa myös muutaman kilon painon pudotus sekä hoikempi vyötärö.

Popsugar-sivusto haastatteli ravitsemusterapeutti Christy Harrisonia, joka muistuttaa, että liikuntaan ja painonpudotukseen voi suhtautua myös muulla tavoin kuin tiukalla dieetillä ja tarkalla treenisuunnitelmalla. Hän kannustaakin päästämään irti laihdutuskuurikierteestä, joka voi altistaa myös painon jojoilulle.

Jotta jojoilusta pääse irti, Harrisonin mukaan tulisi ensin pohtia tarkemmin omaa menneisyyttä erilaisten dieettien parissa.

- Käy itsesi kanssa keskustelu siitä, mikä oikeasti on toiminut sinulle myös pitkällä aikavälillä, ja mikä taas on aiheuttanut painon jojoilua vuosien aikana?

Mitä dieetti tekee kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnillesi?

Harrisonin mukaan erilaisissa dieeteissä tulisi ottaa huomioon se, mitä ne tekevät kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnillesi. Painon putoamisen lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota myös elämän muihin osa-alueisiin.

- Millaisia vaikutuksia sillä on henkiseen hyvinvointiisi, ihmissuhteisiisi, elämääsi yleensä? Entä miten suhde ruokaan ja kehoosi muuttuu? Onko ruuasta tullut pakkomielle tai sorrutko välillä ahmimaan?

Jos olet havainnut painon jojoilua tai dieetillä olevan enemmän negatiivisia vaikutuksia elämääsi, ravitsemusterapeutin mukaan saattaakin olla hyvä hetki laihdutuskierteestä irtipäästämiseen.

Hän vinkkaa, että seuraavan muutaman kuukauden aikana on hyvä heittää ajatukset painosta nurkkaan ja tehdä välirauha ruokailun kanssa.

- Ota se eräänlaisena kokeena. Jos olet ollut jo pitkään ei toimivien dieettien kierteessä, miksi et kokeilisi jotain ihan erilaista vaihteeksi, hän kannustaa.

Lue myös: Raha ei tuokaan onnea - yksi asia on henkiselle terveydelle vieläkin tärkeämpää

Lue myös: Milloin treeni rasittaa kehoa enemmän kuin pitäisi? Hälytysmerkit, jotka jokaisen tulisi tunnistaa

Lue myös: Lievitä närästyksen oireita syömällä – 7 ruoka-ainetta, jotka hellivät ruuansulatuksen toimintaa

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat