Kuva: Shutterstock

Minkä ikäisenä kuukautisesi alkoivat? Saattaa paljastaa dementiariskisi!

28.03.2019 18:15 - Senni Loikala

Tutkimukseen osallistui tuhansia naisia.

Kuukautisten ja vaihdevuosien alkamisiällä on yhteys dementiariskiin, väittävät amerikkalaisen Kaiser Permanent -sairaalan tutkijat. Tutkimus on julkaistu Neurology-lehdessä.

Tutkimukseen osallistui yli 6000 naista. Heillä, joiden kuukautiset alkoivat 16 vuoden iässä tai myöhemmin, oli lähes 25 korkeampi riski sairastua dementiaan elämänsä aikana kuin heillä, joiden kuukautiset alkoivat 13 vuoden ikään mennessä.

Puolestaan heillä, joiden vaihdevuodet alkoivat ennen 47 vuoden ikää, oli lähes 20 prosenttia korkeampi riski sairastua dementiaan kuin heillä, joiden vaihdevuodet alkoivat tuon iän jälkeen.

Myös sillä oli vaikutusta, miten monta vuotta yhteensä nainen oli hedelmällinen elämänsä aikana. Tällä tarkoitetaan vuosien yhteenlaskettua määrää ensimmäisten kuukautisten alkamisen ja vaihdevuosien alkamisen välissä. Heillä, joilla "hedelmällisiä" vuosia oli alle 34, oli 20 prosenttia muita korkeampi todennäköisyys sairastua dementiaan.

Tutkijat eivät ole varmoja, minkä takia vähäisempi "hedelmällisten" vuosien määrä yhdistyy korkeampaan dementiariskiin. He arvelevat, että hormonitasoilla on vaikutusta. Vielä tarvitaan lisää tutkimusta, jotta syitä ymmärrettäisiin paremmin.

Miten tutkimus tehtiin?

Osallistujille tehtiin lääketieteellisiä tutkimuksia. He myös vastasivat kyselyihin, joissa selvitettiin esimerkiksi, minkä ikäisiä osallistujat olivat kuukautisten ja vaihdevuosien alkaessa. Tutkijat laskivat, miten monta ”hedelmällistä” vuotta osallistujilla oli elämänsä aikana.

Pienennä riskiä muilla keinoin

Kuukautisten ja vaihdevuosien alkamisikään ei välttämättä voi vaikuttaa. Lääkäri Keith Fargo kannustaa panostamaan muihin asioihin, jotka voivat pienentää riskiä sairastua dementiaan.

- Harrasta liikuntaa, syö terveellisesti ja ole aktiivinen niin sosiaalisesti kuin henkisesti.

Lue myös: Yllättivätkö epänormaalin runsaat kuukautiset? 6 yleistä syytä, jotka vaikuttavat vuodon määrään

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat