Kuva: Emmi Moilanen

Älä mene tavoiteansaan - Gladiaattorit kertovat vinkkinsä, miten selättää motivaatioloukku

25.03.2019 12:15 - Milena Raappana

Gladiaattorit-kaksikko kertoo kolme tärkeää pointtia liikuntamotivaation löytämiseen ja ylläpitoon.

Motivaation löytäminen liikkumiseen ja sen ylläpito ovat monelle mysteeri. Tulevalla Gladiaattorien kaudella toista kertaa mukana oleva Vertti Harjuniemi ja ensimmäistä kertaa osallistuva Luukas Lindeman kertovat kolme konkreettista vinkkiä, joiden avulla jokainen sohvaperuna saa itsensä salille tai juoksulenkille.

Aloita

Harjuniemi ja Lindeman molemmat painottavat, että motivaatio ei löydy odottamalla, vaan tekemällä.

- Kannattaa aloittaa siitä, mihin on matalin kynnys. Monia jännittää salille meneminen esimerkiksi ulkonäkönsä takia. Se on aivan väärä ajatus, koska kaikki salilla käyvät ovat ihan tavallisia ihmisiä. Jos on liian suuri kynnys mennä salille, voi lähteä vaikka kävelylenkille, Harjuniemi sanoo.

- Ensimmäinen askel voi olla myös salikortin ja personal trainerin tai valmentajan hankkiminen. Kun joku suunnittelee salitreenit etukäteen ja kertoo, mitä tehdä, salilla on helppo käydä ja toteuttaa treenejä. Personal trainer myös varmistaa, että liikkeet tehdään turvallisesti ja oikein sekä tulosten syntymisen, Lindeman kertoo.

Myös tavoitteiden asettaminen on molempien mielestä tärkeää.

- Tavoitteet eivät saa olla liian korkealla, koska muuten niitä ei saavuta. Yleensä motivaatio lopahtaa heti, jos tavoitteet ovat turhan korkealentoisia, Lindeman sanoo.

Muuta yksi asia kerrallaan

Liian montaa asiaa ei kannata omista vanhoista rutiineistaan ja tavoistaan muuttaa yhdellä kertaa.

- Pienin askelin täytyy lähteä liikkeelle. Ensiksi voi muuttaa vaikka liikuntatottumuksiaan. Sitten, kun ne ovat kunnossa, voi keskittyä ruokapuoleen tai nukkumiseen. Yksi asia kerrallaan käsittelyyn, Harjuniemi kertoo.

Toista

Miesten mukaan sinnikkyyttä pitää olla sen aikaa, että liikunta alkaa tuottaa tulosta ja siitä tulee rutiini.

- Motivaatio syntyy fyysisten tulosten kautta. Ihminen on rakennettu niin, että kaikesta toiminnasta pitää tulla positiivinen vaste. Esimerkiksi jos lähden kalaan, jossain vaiheessa on pakko saada se kala tai kalastus loppuu siihen, Harjuniemi selittää.

- Moni varmaan hakee motivaatiota muiden someen laittamista treenivideoista, mutta kyllä motivaatio syntyy omasta tekemisestä ja sitä kautta syntyvistä tuloksista, Lindeman kuvailee.

Molemmat peräänkuuluttavat pitkäjänteistä tekemistä. Heidän mukaansa liikuntaa pitää jaksaa tehdä niin kauan, että siitä tulee osa omaa arkea.

- Salille menemisen ei pitäisi olla haaste. Sinne ei pitäisi joutua mennä. Toki itselläkin välillä treenaamiseen vaikuttavat stressitasot, mutta kyllä sinne silti mennään. Olen kilpaurheillut lapsesta saakka, joten urheileminen on ollut mukana koko elämäni ajan, Lindeman sanoo.

- Ihminen tekee kaikesta itselleen rutiinin, koska se säästää hirveästi energiaa. Liikuntaa pitäisi jaksaa tehdä sen aikaa, että siitä tulee osa omaa arkea. Lopulta mieli alkaa pyytää sitä joka päivä. Ihmiset, jotka liikkuvat paljon, alkavat voimaan huonosti, jos yhtäkkiä eivät pääsekään urheilemaan. Se johtuu siitä, että rutiineissa on poikkeama, Harjuniemi kuvailee.

Lindeman ja Harjuniemi olivat Radio SuomiRockin keskipäivässä Rea Haverisen vieraana. Kuuntele haastattelu alta.

Radio SuomiRock, Radio Nova, KISS ja Voice.fi ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Pidä keho ikääsi vastaavassa kunnossa - katso kuinka ehkäiset kropan ennen aikaista ikääntymistä

Lue myös: Keinot, jotka kasvattavat päivittäistä askelmäärääsi helposti ja nopeasti – täytätkö tavoitteen?

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat