Kuva: Shutterstock

Jatkuva palelu, itkuisuus ja kiljuva nälkä - Salakavalat oireet paljastavat, että kärsit univajeesta

03.12.2018 19:15 - Emmi Moilanen

Haukottelun lisäksi väsymys aiheuttaa myös useita muita fyysisiä oireita.

Univaje vaikuttaa meihin monella eri tapaa. Vaikka et tuntisikaan oloiasi väsyneeksi, muut fyysiset oireet saattavat paljastaa sen, että kärsit univajeesta. Elite Daily -sivusto selvitti asiantuntijoiden avulla, millaisilla eri tavoilla kehomme ilmoittaa, ettei nukuttu unen määrä ole riittävä.

Ajatus takkuilee ja toimit hitaammin

- Esimerkiksi töissä tavalliseen sähköpostiin vastaaminen kestää useita minuutteja, kun normaalisti hoitaisit homman kolmessakymmenessä sekunnissa, kertoo Matthew Ross.

Olet tavallista itkuisempi

Current Biology -tiedejulkaisu uutisoi tutkimuksesta, joka osoitti, että emotionaalinen herkkyys lisääntyy merkittäväksi univajeisena ja lyhyeksi jääneiden yöunien jälkeen.

Olet hyvin ärsyyntynyt

Jos pienet asiat käyvät hermoillesi ja tunteen purkaukset ovat suhteettoman suuria syihin nähden, on mahdollista, että yöunesi laatu on ollut heikkoa. Tutkija Benjamin Smarr muistuttaa, että huonosti nukkuneena pienetkin vastoinkäymiset saattavat saada suuret mittasuhteet.

Sinua palelee

Jos lämmität itseäsi pitkin työpäivää kuuman teen tai kaakaon avulla, vaikka työtoverisi eivät valita kylmyyttä lainkaan, on hyvä kiinnittää tarkempaa huomiota omiin iltarutiineihin. Väsymys ja unen puute nimittäin altistavat myös palelulle.

Sinulla on tavallista kovempi nälkä

- Jos aivot eivät saa tankattua riittävästi energiaa unen aikana, keho yrittää korjata tilannetta nälän tunteella, tutkija Chris Winter kertoo.

- Kun et nuku riittävästi, olet alttiimpi myös erilaisille ruokahimoille, hän jatkaa.

Lue myös: Huono iho, väsymys ja nivelkivut - Vatsavaivat voivat aiheuttaa myös useita muita terveysongelmia

Lue myös: Oletko jatkuvasti väsynyt? 10 tapaa, joilla voit helpottaa oloasi

Lue myös: Väsyttääkö syksyn pimeys? 5 asiaa, jotka kannattaa ottaa osaksi ruokavaliota jo tänään

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat