Kuva: Shutterstock

Huolestuttavia tuloksia - syöt luultavimmin muovia täysin tietämättäsi

22.10.2018 20:15 - Katariina Auvinen

Tutkimukset ovat osoittaneet, että suola sisältää monesti myös mikromuovia.

Merten saastuminen on hyvin vakava ongelma ja joidenkin tietojen mukaan maailman merissä on kohta enemmän muovia kuin kaloja. Muovi hajoaa pitkän ajan kuluessa mikroskooppisen pieniksi palasiksi, jolloin ne voivat kulkeutua muun muassa kalojen mukana elimistöömme, mutta myös suolan. 

Metro-julkaisu uutisoi etelä-korealaisten sekä Greenpeace Aasian tekemästä tutkimuksesta, joissa tutkittiin ympäri maailmaa myytäviä yleisiä suolamerkkejä. Tulokset olivat karmaisevaa luettavaa, koska noin 90 prosentissa tapauksista suolan seasta löytyi myös muovia. Yllättävää ei sinänsä ollut, että eniten muovia löydettiin merisuolasta. 

Merisuolaa saadaan haihduttamalla merivettä suurissa altaissa niin, että suola jää pohjalle, kun vesi on haihtunut. Tämä tarkoittaa myös sitä, että myös mikromuovi pakkautuu suolakiteisiin haihdutuksen tuloksena. 

Julkaisun mukaan vain kolme maailmanlaajuista merkkiä selvisivät puhtain paperein, mutta merkeistä ei ole annettu lisätietoa. 

Kyseessä ei ole ensimmäinen tutkimus, vaan jo viime vuonna pienempi tutkimus, joka toteutettiin Ranskassa, Espanjassa, Yhdysvalloissa, Kiinassa sekä Isossa-Britanniassa, antoi viitteitä siitä, että muovien kulkeutuminen suolan mukana ihmisen elimistöön on vakava ongelma. 

Lue myös: Tummentumia kahvikupeissa? Yksinkertaisella niksillä puhdistat tahrat hetkessä

Lähde: Metro & Guardian &Forbes

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat