Kuva: Fotolia

Syötkö liian paljon proteiinia? Merkit, jotka kannattaa ottaa vakavasti

10.11.2017 21:15 - Katariina Auvinen

Liiallinen proteiinin saanti voi pahimmillaan johtaa jopa munuaisvaurioon.

Parin vuoden aikana Suomessakin on nostanut päätään oikea proteiinibuumi. Kauppojen hyllyillä notkuu muun muassa proteiinirahkoja sekä -patukoita. Proteiini auttaa muun muassa pitämään nälkää loitolla ja auttaa lihasten rakentumisessa sekä kehittymisessä, mutta liiallinen kulutus ei ole hyväksi. 

Women´s Health -julkaisu on listannut merkit, jotka kielivät liiallisesta proteiinin kulutuksesta. Aikuinen saa pääasiallisesti normaalista ruokavaliostaan tarpeeksi proteiinia. Liiallinen saanti voi pahimmillaan näkyä jopa munuaisvaurioina. 

1. Sinua janottaa koko ajan
Kun syöt enemmän proteiinia kuin tarvitsisit, munuaisesi joutuvat työskentelemään erityisen paljon päästäkseen eroon siitä. Tämä prosessi voi saada sinut tuntemaan itsesi janoiseksi koko ajan. 

2. Ruuansulatusongelmat
Jos korvaat kuidun saannin proteiineilla se aiheuttaa sinulle ruuansulatusongelmia. Saatat kärsiä esimerkiksi ummetuksesta tai ripulista. 

3. Mielialanvaihtelut 
Jos olet leikannut ruokavaliostasi hiilihydraatteja, se voi vaikuttaa mielialaasi pitkällä aikavälillä. Hiilihydraatit vaikuttavat aivojen hyvänolon tunteeseen, joten jos tämä viedään pois ruokavaliosta, joillain liiallinen proteiini näkyy mielialassa. 

4. Painonnousu
Suurin osa ihmisistä toivoo myös laihtuvansa, koska proteiini pitää myös nälkää. Liiallinen proteiini kuitenkin varastoituu ihmisen elimistöön rasvana, joten jos vyötärönauha alkaa housuista kiristämään, voi olla aika muuttaa ruokavaliota. 

5. Hengityksesi haisee
Jos olet runsaasti proteiinia sisältävällä ruokavaliolla, joka ei sisällä hiilihydraatteja ollenkaan tai hyvin vähän, voi kehosi mennä ketoositilaan. Tilan yksi selvimmistä merkeistä on juuri pahanhajuinen hengitys. Hajuja syntyy kun rasvahapot kulkeutuvat veren mukana maksaan, joka muuttaa ne ketoaineiksi muun muassa asetoniksi. Monet ovatkin kuvailleet, että hengitys haisee kynsilakanpoistoaineelle. 

Lue myös: Personal trainer syö vain kaksi ateriaa päivässä - ei suostu koskemaan proteiinijauheisiin

Lähde: Women´s Health

Kilpailut

Uusimmat