Kuva: Fotolia

Naiset, huomio: Ethän säilytä tamponeja kylpyhuoneessa!

05.10.2017 11:45 - Karoliina Kotala

Monelle naiselle tulee yllätyksenä se, missä tamponeja kannattaisi säilyttää. Harva myös tietää, että tamponitkin vanhentuvat.

Suuri joukko naisia ympäri maailmaa suosii tamponeja kuukautisten aikaan. On kuitenkin hyvä muistaa, että niidenkin kohdalla kannattaa huomioida viimeinen käyttöpäivä. Imukykyisestä materiaalista, yleensä puuvillasta valmistetut tamponit voivat pitkän ajan myötä muuttua kaikkea muuta kuin turvallisiksi.

- Puuvilla on altis homeelle ja bakteereille. Siksi oikeanlainen säilytys on tärkeää. Lämpö ja kosteus mahdollistavat bakteerien lisääntyminen, kertoo lääkäri Alyssa Dweck.

Tamponit vaihdetaan useimmiten vessakäynnin yhteydessä ja siksi se onkin luonnollinen paikka niitä säilyttää. Mutta Dweck kehottaa toimimaan toisin. Kylpyhuoneessa suihku luo täydellisen lämpimän ja kostean ilmaston bakteereille kasvaa ja lisääntyä. Jos siis kylpyhuoneesi on kostea, on hyvä harkita tamponien säilyttämistä viileässä ja pimeässä kaapissa, toisessa huoneessa.

Jos vahinko on jo tapahtunut ja tamponeihin on päässyt kasvamaan hometta, voivat ne käytettynä aiheuttaa kutinaa, ärsytystä, lisääntynyttä vuotoa vaginan yrittäessä säilyttää luonnollista ph-arvoaan tai jopa tulehdusta. Jos tällaisia oireita syntyy tamponin käytöstä tai muutoin, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen.

Lähde: Women’s Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat