Kuva: Fotolia

Älä pidättele kyyneleitä - Lue, miksi itkeminen on hyväksi sinulle

30.03.2017 11:15 - Tiina Svensk

Itkemistä pidetään usein heikkouden merkkinä, mikä on täysin turhaa.

Oletko sinäkin usein hävinnyt kyyneleitäsi ja itkemistä? Ei kannattaisi, nimittäin äkillinen tunteenpurkaus on monellakin tapaa hyväksi sinulle, uutisoi sivusto Your Tango. Itkeminen vaikuttaa tutkitusti ainakin seitsemällä eri keinolla hyvinvointiisi positiivisesti:

1. Itkeminen vapauttaa tunteita

Itkun jälkeen olo on usein helpottunut - ja helpotuksen tunne on täysin todellinen. Itkeminen vapauttaa nimittäin voimakkaasti tunteita. Kyyneleet auttavat tasapainottamaan suuria, intensiivisiä tunteita.

2. Kyyneleet vapauttavat myrkkyjä kehosta

Vanhan sanonnan mukaan kyyneleet puhdistavat, ja väittämä pitää paikkaansa. Aivan samoilla tapaa kuin hikoilu, kyyneleet poistavat kehosta kuona-aineita ja myrkkyjä. Lisäksi kyyneleet poistavat stressihormoneja, joten stressaavan tilanteen jälkeen on täysin luonnollista tuntea olonsa itkuiseksi.

3. Vastustuskykysi nousee

Tietynlaiset stressitasot nostavat vastustuskykyämme: esimerkiksi liikunnan tuottama stressi toimii kehossamme siten, että vastustuskykymme nousee sen ansiosta. Kyyneleet toimivat samalla tapaa, sillä itkeminen vapauttaa kehossamme vastustuskykyä lisääviä tekijöitä.

4. Ihmiset suhtautuvat sinuun empaattisemmin

Itkeminen jonkun toisen nähden voi lisätä heidän empatiantunnetta sinua kohtaan. Lisäksi tunteiden näyttäminen toiselle syventää välistänne sidettä: saat todennäköisemmin vahvemman tuen ja läheisyyden osoituksen eleen henkilöltä, jolle olet uskaltanut näyttää tunteesi avoimesti.

5. Mielialasi nousee

Itkeminen nostaa mielialaasi - tosin vasta sen jälkeen, kun olet lopettanut kyynelehtimisen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset jotka katsoivat itkettävän elokuvan, olivat onnellisempia elokuvan katsomisen jälkeen kuin sitä ennen.

Mielialan kohoaminen johtuu edellä mainituista stressin laskemisesta ja voimakkaiden tunnereaktioiden purkamisesta.

6. Muistat, mikä on sinulle tärkeää

Me liikutumme asioista, jotka todella merkitsevät meille paljon. Kaiken arkisen ja kiireen keskellä kyyneleet saattavat siis todella näyttää meille, mikä mielestämme on tärkeää kaiken keskellä.

Esimerkiksi ahdistus voi osoittaa sinulle, mitkä asiat elämässäsi todella kaipaavat muutosta. Samalla tapaa kyyneleet kertovat meille asioista, jotka todella liikuttavat meitä - kyynelten avulla voit siis ymmärtää arvojasi entistä paremmin.

7. Kyyneleet ovat merkki sinnikkyydestä

Kyyneleet ovat kehon luontainen tapa lievittää kipua - olipa kyse sitten henkisestä tai fyysisestä kivusta. Kyyneleet ovat siis merkki siitä, että osaat käsitellä kohtaamiasi haasteita ja lievittää itse niiden luomaa kipua. 

Toisin sanoen ne ovat merkki sinnikkyydestä: kykenet kohtaamaan ongelmia ja reagoimaan niihin tavalla, joka helpottaa eteenpäin liikkumista kivusta ja haasteista huolimatta

Lue myös: Kyyneleet todella hoitavat: Itkeminen voi helpottaa painonpudotusta

Lue myös: Mikä saa minut itkemään? Miehet kertovat

Lähde: Your Tango

Kilpailut

Uusimmat