Kuva: Fotolia

Uskomatonta: Nykyihminen säikähtää kännykän ääntä yhtä paljon kuin esi-isät tappavaa villieläintä

30.01.2017 22:15 - Rea Tallgren

Nykyihminen pitää stressitasoissa mitattuna kännykän värinää yhtä suurena uhkana kuin primitiivinen ihminen piti villieläimiä.

Uutuuskirja Ikigai - Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain pureutuu pitkän iän erilaisiin salaisuuksiin. Sen mukaan stressi on yksi päätekijä ennenaikaisen vanhenemisen taustalla. Stressin on esimerkiksi havaittu laukaisevan suurimman osan terveysongelmista. Toinen, tuore tutkimus myös osoitti, että stressillä on suora, vanhentava vaikutus ihmissoluihin. 

Kirjan mukaan stressi on hyödyllinen reaktio sinänsä, että se auttaa suoriutumaan tiukoista paikoista paremmin. Evoluutiossa stressi on kehittynyt juurikin vaaratilanteiden ja esimerkiksi villieläinten varalle. Uhkaavan tilanteen ollessa käsillä, aivolisäke aktivoituu ja levittää elimistöön kortikotropiinin vapauttajahormonia. Tämän jälkeen lisämunuainen levittää kroppaan adrenaliinia ja kortisolia.

Aiemmat toimet elimistössä takaavat sen, että ihmisen lihakset pystyvät reagoimaan paremmin käsillä olevaan uhkaan. Lisäksi kehoon erittyy myös glukoosia ja dopamiinia, jotka molemmat parantavat suorituskykyä. 

Nykystressin aiheuttajat mielenkiintoisia

Vaikka lievästä stressistä voi olla hyötyäkin, vahingoittaa pitkäaikainen stressi ihmiselimistöä auttamatta. Lue alta mielenkiintoinen listaus siitä, mitkä primitiivisten ihmisten stressitekijät vastaavat nykyihmisten stressitekijöitä. 

- Primitiiviset ihmiset olivat lähes aina rentoutuneita. Nykyihmiset ovat lähes aina työssä tai varuillaan. 

- Primitiiviset ihmiset stressasivat vain hetkittäin. Nykyihmiset ovat kännykän tavoitettavissa ympäri vuorokauden.

- Primitiivisille ihmisille uhat olivat todellisia ja esimerkiksi villieläimet olivat hengenvaarallisia. Nykyihmiset tulkitsevat puhelimen värinän tai sähköpostiviestin petoeläimen kaltaiseksi uhaksi. 

- Primitiivisillä ihmisillä korkeat kortisoli- ja adrenaliinipitoisuudet uhkaavissa tilanteissa pitivät elimistön terveenä. Nykyihmisillä puolestaan elimistössä vallitsee jatkuvasti korkea kortisolipitoisuus. 

Lähde:

Ikigai - Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain

Héctor García (Kirai) ja Francesc Miralles
Gummer 2017

(kuva: Gummerus)

Lue myös: Yksinkertainen keino lievittää stressiä - tarvitset vain kynän ja paperia

Lue myös: Älä stressaa epävarmuudesta, vaan pidä hermot jäässä - vinkit suhteen alkuvaiheeseen

Kilpailut

Uusimmat