Kuva: Fotolia

Herkullinen herätys! - näin saat vaihtelua aamiaiseen

31.01.2017 11:10 - Katja Nygård

Kaipaatko vaihtoehtoja valmismyslille, paahtoleivälle tai kaurapuurolle. Katso herkulliset aamiaisvaihtoehdot ja inspiroidu aamuistasi uudella tavalla.

Sanotaan, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Siitä huolimatta moni jättää sen syömättä tai syö kyllästymiseen asti joka aamu samoja ruoka-aineita.

Näin saat helppoa vaihtelua aamuihisi: kokeile aluksi yhtenä aamuna viikossa jotain uutta. Alla olevista resepteistä saat helppoja ideoita muutokseesi.

Kookos-pähkinä-granola

100 g kaurahiutaleita

40 g kurpitsansiemeniä

75 g karkeaksi rouhittuja pähkinöitä (hasselpähkinöitä, parapähkinöitä, saksanpähkinöitä, manteleita, cashewpähkinöitä)

2 rkl pellavansiemeniä

50 g hunajaa

1 rkl kookosöljyä

0,5 dl kookoshiutaleita

Kourallinen kuivattuja marjoja tai hedelmiä (rusinoita, karpaloita, aprikooseja)

Ripaus kanelia

Ripaus suolaa

Valmistusohje:

1. Kuumenna uuni 170 asteeseen.

2. Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa, lukuun ottamatta kuivattuja hedelmiä tai marjoja.

3. Sulata kookosöljy ja hunaja kattilassa ja sekoita yhteen kuivien ainesosien kanssa.

4. Levitä sekoitus tasaisesti pellille ja paista 20-25 minuuttia. Sekoita granolaa 10 minuutin paistamisen jälkeen, jotta se ei palaisi. Lisää kuivatut marjat tai hedelmät pari minuuttia ennen paistoajan loppumista.

5. Anna granolan jäähtyä, ja säilytä se ilmatiiviissä purkissa.

6. Granolan kanssa maistuvat esimerkiksi kasvipohjainen vaihtoehto jogurtille sekä tuoreet hedelmät ja marjat.

Pähkinäinen tuorepuuro

2 annosta

2 dl kaurahiutaleita

½ dl kauraleseitä

1 dl pähkinärouhetta

3 dl mantelijuomaa tai kasvipohjaista vaihtoehtoa jogurtille

1 rkl hunajaa

Koristeluun:

marjoja (vadelmia, mansikoita, mustikoita, herukoita)

mantelilastuja

 Valmistusohje:

1. Sekoita kaikki aineet keskenään.

2. Anna seoksen turvota yön yli jääkaapissa (tai väh. 15 min).

3. Jaa puuro kahteen tarjoilukulhoon. Koristele tuoreilla tai pakastetuilla marjoilla ja paahdetuilla mantelilastuilla. 

Aamun herkkupannarit

10 pientä pannaria

3,5 dl vehnäjauhoja

1,5 dl spelttijauhoja

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl ruokasoodaa

0,5 tl suolaa

1,5 tl sokeria

2 kananmunaa

4 rkl rypsiöljyä

2,5 dl kaurajuomaa

2,5 dl maustamatonta, kasvipohjaista vaihtoehtoa jogurtille

paistamiseen kookosöljyä

Valmistusohje:

1. Sekoita kuivat aineet kulhossa.

2. Vatkaa eri kulhossa munien rakenne rikki. Lisää munien joukkoon öljy koko ajan vatkaten. Lisää kaurajuoma ja kasvipohjainen vaihtoehto jogurtille.

3. Lisää seokseen kuivat aineet ja sekoita.

4. Lisää pieni nokare kookosöljyä lettu- tai blinipannuun ja paista n. 10 pientä pannukakkua.

5. Tarjoa pannarit hunajan tai vaahterasiirapin sekä hedelmien tai marjojen kanssa.

Terveelliset aamiaispatukat

10 kpl

125 g kaurahiutaleita

120 g omenasosetta

150 g pakastevadelmia

80 ml kaurajuomaa

1 rkl kookosöljyä

1 1/2 rkl hunajaa

1 rkl kanelia

Valmistusohje:

1. Kuumenna uuni 180 asteeseen

2. Sekoita kookosöljy ja omenasose kunnes seos on tasaista. Lisää kaurajuoma, hunaja, kaneli ja kaurahiutaleet. Sekoita hyvin. Lisää vadelmat.

3. Lisää taikina voideltuun vuokaan (halkaisija n. 15 cm) ja paista uunin keskitasossa kullanruskeaksi, eli noin 15-20 minuuttia.

4. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja leikkaa paloiksi.

Kookos-pähkinä-granola. (kuva: Alpro)

Pähkinäinen tuorepuuro.

Aamun herkkupannarit.

Terveelliset aamiaispatukat.

Lue myös: Kevyempi arki kasviksilla – katso helpot vinkit!

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat